Forma-1

Feléleszti legendás együttműködését a McLaren és a Honda

Azzal a céllal tér vissza a 2015-ös szezonban a Forma-1-be a Honda a McLaren motorszállítójaként, hogy a páros a gyorsasági-világbajnoki sorozat első számú csapatává váljon.

2013.05.16 13:31MTI

A csütörtöki hivatalos tokiói bejelentésen, melyen Takanobu Ito, a japán vállalatóriás elnöke mellett ott volt Martin Whitmarsh, a McLaren főnöke is, utóbbi úgy fogalmazott, hogy a két cég a Forma-1 egyik legendás együttműködését éleszti fel. 

"A McLaren és a Honda rendkívül izgalmas, új kalandba kezd. A McLaren istálló és mindazok nevében, akik szeretik a Forma-1-et, azt mondhatom, el vagyok bűvölve attól, hogy a Honda visszatér" - tette hozzá. A Honda 1964-től 1968-ig, 1983-tól 1992-ig, majd 2000-től 2008-ig három részletben volt szereplője - hol önálló csapatként, hol motorszállítóként - az autós gyorsasági világbajnokságnak. Hetvenkét futamgyőzelem mellett hat konstruktőri és öt egyéni világbajnoki címet gyűjtött be. 

Legkomolyabb sikereit a McLaren partnereként érte el: 1988 és 1991 között uralta a Forma-1-et olyan pilótákkal, mint a francia Alain Prost és a brazil Ayrton Senna. Ebben a négy évben, illetve a megelőző két idényben - akkor a Williams motorszállítójaként - szerezte hat konstruktőri vb-címét. Senna és Prost mellett a brazil Nelson Piquet nyert Hondával vb-t, mégpedig 1987-ben a Williams-Honda pilótájaként. 

A japán cég 2008-ban a gazdasági válság miatt vonult ki a Forma-1-ből, azóta azonban egyrészt jelentősen változott a piaci helyzet, másrészt eldőlt, hogy a jövő évtől ismét turbómotorokat használnak az F1-ben, ez pedig kedvező változtatás a cég számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.