Hat telephelyet vizsgáltak át

Házkutatást tartottak a beomlott japán alagutat üzemeltető cégnél

Házkutatást tartott a rendőrség a vasárnap beomlott autópálya-alagutat üzemeltető cég irodáiban szakmai gondatlanság gyanúja miatt kedden.

2012.12.04 08:44MTI

A hatóságok a Csúó autópályát felügyelő Central Nippon Expressways hat telephelyét, köztük a vállalat nagojai központi irodáját vizsgálták át. Emellett a beomlott alagutat szeptemberben ellenőrző cégnél is vizsgálódtak, amely három hónapja nem talált kivetnivalót a tereptárgy állapotában. A rendőrség azzal kapcsolatban indított nyomozást, hogy az üzemeltető és ellenőrző cég betartotta-e a vonatkozó biztonsági szabályokat. A cég szóvivője azt közölte az AFP hírügynökséggel, hogy mindenben együttműködnek a hatóságokkal. 

A kormány vizsgálóbizottsága kedden az alagutat is felkereste a nyomozás keretében. A Tokiótól mintegy 80 kilométerre lévő, több mint négy kilométer hosszú Szaszago alagút boltozata vasárnapra virradóra egy 110 méteres szakaszon beomlott, és több gépkocsit maga alá temetett. A szerencsétlenség következtében kilenc személy vesztette életét és többen megsebesültek. 

A katasztrófa idején mintegy 30 jármű volt az alagútban. Az első feltételezések szerint minden bizonnyal a betonpaneleket tartó acélrudak lazultak meg, és mintegy 270, egyenként másfél tonnás betonelem zuhant le, közöttük több az alagútban haladó kocsikra. Az 1977-ben épült alagút tetőszerkezetét egyszer sem újították fel. Az NHK japán televízió arra figyelmeztetett, hogy számos további, négy-öt évtizede épült olyan alagút és autópályahíd van a szigetországban, amelyet még nem javítottak az átadása óta. A kormány emiatt hétfőn csaknem 50 alagút átvizsgálását rendelte el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.