A Honda már a negyedik generációt teszteli

Itt a kísérleti Otthoni Energiaállomás IV. program

A Honda a napokban bejelentette, hogy a kaliforniai Torrance-ben, a Honda R&D Americas, Inc. gyárában üzembe helyezték az Otthoni Energiaállomás IV-et. Ez a negyedik generációs kísérleti egység azért készült, hogy hidrogént állítson elő az üzemanyagcellás járművek számára, mellette pedig hőt és villamos energiát termeljen a háztartás részére.

2008.05.30 08:15ma.hu

Az új rendszer sokkal kompaktabb, hatékonyabb, és kisebb költséggel üzemeltethető, mint az előző változatok. Bemutatása egybeesik a vadonatúj, hidrogénhajtású FCX Clarity debütálásával a Los Angeles-i Autókiállításon. 

A Honda Otthoni Energiaállomásának technológiáját úgy tervezte meg, hogy elősegítse az FCX Clarity-hez hasonló, nulla emissziójú járművek mind szélesebb körben való elterjedését, megoldva az otthoni tankolás kérdését. A berendezés a háztartásokban már elterjedt földgázból állít elő rendkívüli hatékonysággal hidrogént, miközben annyi hőt és elektromos áramot is termel, amely elegendő egy átlagos méretű családi ház számára. 

Az Otthoni Energiaállomás IV egyidejűleg képes csökkenteni a felhasználók otthoni kiadásait és a háztartás széndioxid-kibocsátását. Egy átlagos amerikai fogyasztó háztartása a hálózatból nyeri az áramot és benzinmotoros autó tartozik hozzá; vessük ezzel össze azt a háztartást, ahol az Otthoni Energiaállomás működik, meleggel és árammal ellátva a házat és lehetővé téve egy FCX Clarity otthoni feltöltését. Ebben a háztartásban mintegy 30 százalékkal kisebb az áramfelhasználásból eredő CO2-kibocsátás, a villanyszámla pedig körülbelül a felére csökken. 

"A Honda azon dolgozik, hogy megoldja a hidrogénüzemű járművek ellátásához szükséges infrastruktúra kérdését" - mondta Ben Knight, az amerikai Honda kutatás-fejlesztésért felelős alelnöke. "Az Otthoni Energiaállomás ígéretes megoldási lehetőség erre a problémára, miközben másik előnye az, hogy lehetővé teszi az otthonok hatékonyabb fűtését és energiaellátását is." Plug Power, Inc. nevű technológiai partnerével együttműködve a Honda 2003 októberében kezdte meg egy Otthoni Energiaállomás üzemeltetését. 

Az Otthoni Energiaállomás IV ennek a technológiának legújabb változatát képviseli, ami az első egységhez képest 70 százalékkal kisebb, így még alkalmasabb a háztartásokban történő alkalmazásra. A gáz tisztítását szolgáló és az áramfejlesztésre való elemek kombinálása által lehetővé vált a méret csökkentése és a hatékonyság javítása, emellett az egység átállítható hidrogéntermelésről áramfejlesztő üzemmódra is, ha szükséges. 

Az Otthoni Energiaállomásról további információ és letölthető, nagy felbontású képek, illetve a Honda FCX Clarity és más Honda járművek fotói hozzáférhetők a www.hondanews.eu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.