A II. világháború után államosították a gyárat

Kárpótlást követelnek a Renault-örökösök

A Renault-család örökösei kárpótlást kérnek a família által birtokolt, ám a II. világháború után államosított autógyárukért: keresetüket szerdán nyújtották be egy párizsi bíróságon.

2011.12.14 18:15MTI

Az 1945 januárjában végrehajtott államosítás indoka az volt, hogy a gyáralapító, Louis Renault kollaborált a náci megszállókkal. A hét unokáját mint felpereseket képviselő ügyvéd az első tárgyalási napon cáfolta, hogy a kárpótlást célzó kereset a néhai Louis Renault rehabilitálását szolgálná. "Erről szó sincs" - jelentette ki, ám szavai nemigen tudták meggyőzni a tárgyalóterem hallgatóságát.
   
Az örökösök kétségbe vonják az 1945. január 16-án kelt elkobzási rendelet érvényességét. A Francia Köztársaság ideiglenes kormánya ezzel a rendelettel nyilvánította állami vállalattá a Renault-műveket. Thierry Lévy ügyvéd szerint ez a rendelet megsértette a tulajdonjoggal kapcsolatos alapvető elveket, az autógyár államosítása "erőszak" volt, ezért ügyfelei kárpótlást követelhetnek az államtól.
   
A tárgyaláson megjelentek az állam, a szakszervezetek és az egykori deportáltak szövetségének képviselői is. A szakszervezet ügyvédje megdöbbentőnek nevezte a Renault-örökösök "jogi, pénzügyi és erkölcsi vakmerőségét", amellyel kárpótlásra tartanak igényt.
   
Mint az ügyvéd kifejtette, a II. világháború idején a Renault-művek túlnyomó része az ellenség kezére került. A vállalat semmiféle segítséget nem nyújtott a németellenes ellenállásnak, s arra sem biztatta dolgozóit, hogy szabotázsakciókkal bénítsák meg a termelést. "Itt revizionista húzásról van szó, hiszen olyan személy rehabilitálását kérik, akitől azért kobozták el a vagyonát, mert együttműködött az ellenséggel" - szögezte le a szakszervezetek ügyvédje.
   
A bíróság január 11-én hirdet ítéletet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.