Szerencsétlenség

Árvíz - Több tízmillió euró gyorssegélyt utal át a kormány Franciaországban

Négyen haltak meg és 24-en sérültek meg az áradásokban, a kár pedig több százmillió euró lehet.

2016.06.06 12:04MTI
Screenshot

Több tízmillió euró gyorssegélyt utal át a francia kormány az elmúlt napok árvizei által leginkább sújtott embereknek - közölte hétfőn Manuel Valls miniszterelnök.

Elmondta, hogy az áldozatok száma nem változott: négyen haltak meg és 24-en sérültek meg az áradásokban, a kár pedig több százmillió euró lehet.

Az esőzések mindenhol megszűntek az országban, s a Szajna vízszintje már sehol nem emelkedik. Jóllehet még mindig 14 megyében van érvényben árvízriasztás, már sehol nem a legmagasabb fokozatú, s a hétvégén már nem kellett kitelepíteni embereket. A miniszterelnök ugyanakkor megismételte, hogy az apadás hosszú lesz, és a normális vízszinthez való visszatérés hosszú ideig fog tartani.

Az árvíz esetén illetékes környezetvédelmi, belügyi, pénzügyi, önkormányzati és gazdasági tárcák vezetőivel folytatott megbeszélést követően a miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy az állam létrehoz egy sürgősségi alapot, amelyből több millió eurót utalnak át azoknak, akik mindenüket elvesztették az árvízben, de még várniuk kell a biztosítóik kártérítésére. A sürgősségi alapot a megyei prefektusok fogják kezelni.

A biztosítók pénteken még 600 millió euróra, hétfőn már legalább egymilliárd euróra becsülték a károkat. Pascal Demurger, a MAIF biztosító vezérigazgatója szerint azonban akár kétmilliárd euróra is rúghat majd a károk összege.

A természeti katasztrófa sújtotta helyzetet szerdán hirdeti ki a kormány, azt követően kezdődhet meg a kártérítések kifizetése. A kormányülést követően teszik közzé azon települések listáját, amelyek kártérítésre jogosultak. A becslések szerint a 36 ezer francia településből mintegy száz érintett. Michel Sapin pénzügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy az árvíz sújtotta területeken súlyosak lesznek a következmények, de a francia gazdaságot nem rendíti meg az összeg, amelyet majd ki kell fizetni a károsultaknak, akiknek száma eddig megközelítőleg 43 ezer.

A francia fővárosban az elmúlt harminc év legmagasabb vízállása végül nem okozott jelentősebb károkat, és a vízszint a szombat hajnali 6,10 méteres tetőzés óta óránként egy centiméterrel csökken. A rakpartokat még továbbra is víz borítja, az elővigyázatossági intézkedések ezért a héten még érvényben maradnak. A párizsi Louvre és az Orsay Múzeum - ahol védelembe helyeztek több ezer műkincset - kedd előtt nem nyitnak ki. A Grand Palais kiállítócsarnok viszont vasárnap már ismét fogadta a látogatókat. Párizsban a két lezárt metrómegálló továbbra sem működik, és a gyorsvasúthálózat (RER) C-vonalának városon belüli szakasza is zárva marad a hét elején, a Szajnán pedig továbbra is tilos hajózni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.