Római Part aggódik

Mi lesz, ha jön az árvíz?

Több ezer ingatlant is veszélyeztethet egy komolyabb dunai áradás.

2015.01.14 10:19ma.hu
Fotó: archív

Az elmúlt évtized áradásai során több alkalommal is rekordot döntött a Duna vízállása, egyre nagyobb kihívás elé állítva a budapesti árvízvédelmi rendszert. Mások mellett a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) is hosszú ideje szorgalmazza a sok helyen műszaki hiányosságokat mutató védvonalak megerősítését. A III. kerületi civilek arra hívják fel a figyelmet, hogy az óbudai gátak rossz állapota miatt még a mentett oldalon lévő ingatlanok is veszélybe kerülhetnek, ha a folyón ismét a tavalyihoz hasonló árhullám vonulna le.

Hiányos védművek és elégtelen tervek

Az Egyesület a Római-partért többek között a Fővárosi Csatornázási Műveknek a budapesti árvízvédelmi rendszer műszaki állapotáról és karbantartottságáról készített tájékoztatójára hivatkozik. A közműcég még 2011 végén állította össze az anyagot, amelyet korábban az atlatszo.hu is ismertetett. Már ekkor komoly elégtelenségekre hívták fel a figyelmet, több szakasz esetén sürgősnek, elodázhatatlannak ítélve a védművek megerősítését. Jelezték továbbá, hogy az eredményes védekezéshez szükséges úgynevezett öblözeti térképek több évtizeddel ezelőtti adatokat tartalmaznak, ezért átfogó felmérés szükséges a Duna által veszélyeztetett területek jellemző magassági viszonyairól. Az összeállítás több alkalommal utal a súlyos pénzhiányra, amely egyre nagyobb problémát okoz, mivel a források gyakran csak a szükséges állagmegóvó munkákra elegendők, márpedig több építmény esetében is alapos feltáró vizsgálat, illetve teljes rekonstrukció lenne szükséges.

Mit jelent ez a helyi ingatlanpiac számára?

Csupán a Csillaghegyi-öblözetben 55 ezer ember él, a terület fő védelmi vonala a római-parti gát. Az FCSM a Királyok útja - Nánási út vonalában épült töltésről azt írja, hogy annak szakadása esetén az öblözet 356 hektáros területe a 11-es útig víz alá kerülhet, veszélyeztetve az ott élők életét és értékeit. Az Egyesület a Római-partért ennek kapcsán felveti a kérdést, hogy ez a nyilvánvaló fenyegetettség milyen hatással lehet a környékbeli ingatlanok értékére. Vajon ezen információk ismeretében mennyire számítanak forgalomképesnek a mentett oldal lakásai? Adódik továbbá a kérdés, hogy a helyi lakosok által kötött biztosítások kiterjednek-e az árvízkárra.

A folyón jelenleg levonuló árhullám a fővárosban várhatóan csak elsőfokú készültséget igényel, de egy 9 métert közelítő árvíz során bekövetkezett katasztrófa esetén nem csupán földszinti, hanem emeleti lakások is víz alá kerülhetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.