Hétfőre várják a fővárosi tetőzést

Bakondi: eddig 62 ember kitelepítésére volt szükség

Jelenleg 64 kockázati helyszín van a Dunán. Eddig több mint 800 ezer homokzsákot helyeztek ki, de több millió van még.

2013.06.05 17:47MTI

Eddig országszerte 62 embert kellett kitelepíteni a Duna áradása miatt, jelenleg egy sződligeti otthon 80 lakóját költöztetik ki - mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója szerda délután a Margitszigeten. Egyelőre erőszakkal senkit sem kellett lakhelyének elhagyására kényszeríteni - tette hozzá.

A főigazgató elmondta: minden eszköz - anyagi, technikai, emberi - rendelkezésre áll ahhoz, hogy az árvizet a mederben tartsák. A legmagasabb vízállást akkor lehet pontosan meghatározni, ha a legnagyobb víztömeg átlépi a magyar határt, ez csütörtökre, péntekre várható - tette hozzá. A fővárosi tetőzést továbbra is hétfőre várják.

Bakondi György elmondta: jelenleg 64 kockázati helyszín van a Dunán. Eddig több mint 800 ezer homokzsákot helyeztek ki, de több millió van még. Az elmúlt éjjel kétezer ember dolgozott a gáterősítéseken, nappal pedig ötezren országszerte, de ez a szám nőni fog.

Az OKF főigazgatójának közlése szerint nyolcezer ember áll rendelkezésre a honvédségnél és még ugyanennyi a katasztrófavédelemnél, továbbá 3600 rendőr, sok vízügyi dolgozó és önkéntes segítségére is számíthatnak. A katasztrófavédelemnek további 102 ezer kiképzett, polgári védelmi szolgálatra kötelezettje van - tette hozzá.

Bakondi György az eddigi költségekről nem tudott beszámolni, de idézte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábbi nyilatkozatát, amely szerint 51 milliárd forint áll rendelkezésre a katasztrófavédelmi előirányzatban, amely szükség esetén tovább növelhető.

Emlékeztetett rá, hogy a kormány 15 napra hirdetett veszélyhelyzetet, ezt a parlament meghosszabbíthatja, ugyanez történt a 2010-es kolontári vörösiszap-katasztrófánál is.

Pesti Imre kormánymegbízott, Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke arról számolt be, hogy a védekezési munkálatokban a főváros, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársai, a Fővárosi Csatornázási Művek, a katasztrófavédelem és önkéntesek vesznek részt.

A fővárosi Duna-parton nyolc kiemelt védekezési pont van, két helyen - a Margitszigeten és a Római-parton - már intenzív védekezés zajlik. A Margitszigeten 300 ezer homokzsákot, háromezer köbméter homokot építenek be a nyúlgátba. A szigetet kiürítik.

Hozzátette: a Római-parton zajlik az gátak megerősítése, csaknem 18 ezer homokzsákot fognak ott elhelyezni, ennyi elegendő lesz. Péntek estére mindenütt elkészülnek a gátak.

Pesti Imre megköszönte az önkéntesek segítségét, egyben fokozott óvatosságra intette azokat, akiknél illegálisan, telefonon érdeklődtek a vagyontárgyaik elhelyezéséről.

A fővárosi gátakon jelenleg 600 ember dolgozik, de ez a szám a többszörösére növelhető. További intenzív védekezés Újpesten, Csepelen és a XI. kerületben várható - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.