Megtömik a családok zsebét?

Családi kedvezmény vagyonkezelői joggal felruházott nevelőszülőnek

A személyi jövedelemadóról szóló törvényben szabályozott családi kedvezményből nem zárható ki az a magánszemély, aki nevelőszülőként saját háztartásában neveli a gondjaira bízott gyermeket akkor sem, ha a gyermeket nála elhelyező hatóság vagyonkezelői joggal is felruházta.

2011.03.20 08:26MTI

Az ilyen magánszemély a vér szerinti szülővel azonos feltételek mellett jogosult a családi pótlékra - ismerteti az adóhatóság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett tájékoztató szerint nem érvényesítheti viszont a kedvezményt az a magánszemély, aki a gyermekvédelmi szakellátás rendszerében (tehát nem a saját háztartásában) nevelt gyermek után vagyonkezelői joggal felruházott gyámként kapja a családi pótlékot.

Abban az esetben, ha a gyám nemcsak vagyonkezelői joggal van felruházva, hanem gyámi minőségében más jogok is megilletik, akkor e gyermekre vonatkozóan élhet a családi kedvezménnyel - mutat rá az adóhatóság közleménye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.