A vásározóknak nyomtatványt kell postázni

Az adóhatóságnál kell bevallani az iparűzési adót

Megváltoztak a helyi iparűzési adó bevallási és beszedési szabályai. Ezt a feladatot is az adóhatóság látja el.

2010.04.19 08:14Fejér Megyei Hírlap

Az idei év második felében már az adóhatósághoz kell eljuttatni az iparűzési adóról szóló bevallásokat - tájékoztatott Pásztor Józsefné, az APEH Közép-dunántúli Regionális Igazgatóságának főosztályvezetője.

Elmondta, az év második felében a T1044-es nyomtatványon kell elszámolni a hatóság felé a vállalkozásoknak. Kiemelte, mivel az iparűzési adó beszedése átkerült az adóhatósághoz, ezért az önkormányzatnak csak korlátozott ideig, pontosan 2011. december 31-éig lesz lehetősége arra, hogy ellenőrizze az adózókat.

Míg az adóhatóság 2010. január elsejétől végezhet ellenőrzést. Hozzátette azt is, hogy azok az adózók, akik vásározóként tevékenykednek, vagy alkalomszerűen végzik a településen építőipari tevékenységüket, a T-HIPA nyomtatványt kell kitölteniük, melyen jelzik, mely napon végezték ideiglenesen tevékenységüket.

- Ezt a nyomtatványt a vállalkozóknak arra a napra kell kitölteni, amikor folytatják tevékenységüket. Azon nap reggelén, amikor dolgoznak, a munka megkezdése előtt postára kell adniuk a nyomtatványt. Ha azonban a tervezett napon például esik az eső, és a vásározót ez akadályozza, nem adja fel a nyomtatványt. Ha mégis megtette a bejelentést az adózó, akkor azt törölheti is. Itt az adó mértéke egyébként, melyet meg kell fizetni, 1000 forint - tette hozzá a főosztályvezető. Pásztor Józsefné azt is elmondta, a tevékenységről szóló bejelentést érdemes tértivevényesen feladni, így egy esetleges ellenőrzésnél ez szolgál igazolásul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.