Központosítják a helyi iparűzési adót is

Bonyodalmak az I. féléves helyi iparűzési adóelőleg befizetések körül

2010. évtől kezdődően központosították a helyi iparűzési adó beszedését, amely zavart okozott a vállalkozások körében. Nehezen követhető, hogy hova, mit kell bevallani és befizetni.

2010.03.20 12:20ma.hu

Az értelmezés szerint legfontosabb dátum 2010. május 31. Eddig az időpontig a 2009. évre történő éves elszámolást még az önkormányzati adóhatósághoz kell benyújtani akárcsak a 2010. I féléves előleget befizetni.

Ennek megfelelően a 2009. évre elszámolandó helyi iparűzési adó összegét az önkormányzatokkal kell pénzügyileg rendezni. Ezt követően a 2010. évre még fizetendő adóelőleget az Adózó saját maga állapítja meg, amelyet már az állami adóhatósághoz kell teljesíteni.

I félévre vonatkozóan téves befizetések is történtek az Állami Adóhatóság részére.

Még az önkormányzati adóhatósághoz kellett teljesíteni a 2010. március 15-én esedékes helyi iparűzési adóelőleg kötelezettséget az állandó telephelyhez kötött tevékenységet folytató adózóknak az önkormányzat által kibocsátott fizetési meghagyás alapján.

Azok az adózók, akik az APEH-hoz fizettek be helyi iparűzési adóelőleget az elmúlt napokban, rosszul jártak el. Az APEH azonban a tévesen befizetett összegeket csak kérelemre tudja visszautalni azon adózók részére, akik nem a helyi önkormányzat felé teljesítették a március 15-ével esedékes befizetéseket. A tévesen befizetett összeg visszautalását az adózó 1017. számú kérelem benyújtásával kezdeményezheti az APEH-nál.

A tévesen befizetett és a kért visszautalást abban az esetben teljesíti az állami adóhatóság, ha az adózónak nincs az APEH-nál nyilvántartott köztartozása.

A 2010. évi feltöltési kötelezettséget, annak bevallásával (1046) együtt szintén az állami adóhatóság felé kell teljesíteni 2010. december 20-ig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.