Az állami adóhatósághoz kell majd mind befizetni

Változások a helyi iparűzési adóban

A PricewaterhouseCoopers (PwC) szerint a helyi iparűzési adót érintő egyik legfontosabb tervezett változás, hogy 2010-től minden külföldi telephelyen végzett tevékenységből származó "iparűzési adóalapot eredményező rész" mentesül az iparűzési adófizetési kötelezettség alól Magyarországon.

2009.06.04 06:58MTI

A korábbi szabályozás értelmében Magyarországon kizárólag akkor mentesülhetett egy vállalkozás a külföldi telephelyen keletkezett iparűzési adóalap-rész utáni iparűzési adó megfizetése alól, ha ott hasonló típusú adót már megfizetett - ismerteti a tanácsadó cég adó- és jogi hírlevele.

A helyi adókról szóló törvény (Htv.) szerinti telephely fogalom változása elsősorban a földgáz, illetve villamos energiaszektort érinti majd, mivel 2010-től a végső fogyasztók helye szerinti település kizárólag akkor minősülhet majd telephelynek, ha az energiaszektorban működő szolgáltatók, illetve kereskedők nettó árbevételének legalább 75 százaléka a végső fogyasztóknak történő értékesítésből származik. Már a korábbi években is voltak olyan elképzelések, hogy megszüntetnék a ráfordításként elszámolt helyi iparűzési adókötelezettségnek a társasági adóalapból történő levonhatóságát - emlékeztet a cég.

A jelenlegi tervek alapján 2010. január 1-jétől valóban megszűnik – egyebek között – ez a társasági adóalap-csökkentő tétel is. Az egyik legérdekesebb változás azonban kétségkívül mégis az lesz, hogy az iparűzési adót – annak ellenére, hogy egy helyi adóról van szó – 2010-től az állami adóhatósághoz kell majd mind befizetni, mind bevallani. A PwC szerint részben egyszerűsítésről, részben az adóztatási jogok átrendezéséről van szó.

Egyszerűbb lesz, hogy a vállalkozásoknak nem kell majd külön-külön minden egyes önkormányzathoz – ahol telephellyel rendelkeznek – bevallani és befizetni az iparűzési adót és előlegeket, hanem ezt egy erre rendszeresített bevalláson, illetve egy – az állami adóhatóságnál nyilvántartott – adószámra kell majd teljesíteniük. Ezt követően az állami adóhatóság feladata lesz, hogy a bevallás alapján a települési önkormányzatok közötti megosztást és az önkormányzatok részére történő kifizetést – legfeljebb 30 napon belül – teljesítse.

Mivel a 2010. január 1-jétől kezdődő üzleti évek esetében az iparűzési adóval kapcsolatos ellenőrzési jogkör várhatóan az állami adóhatósághoz kerül, a korábbi évekre vonatkozó adómegállapításhoz való jog legkésőbb 2011. december 31-én elévül. Az önkormányzati adóhatóságoknak tehát addig lesz lehetőségük ellenőrizni a 2010. január 1-jét megelőző adóévekre vonatkozó iparűzési adókötelezettségeket - állapítja meg a PwC.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.