Társasági adó, szja, tb, vagyon és iparűzési adó

A 2009-2010-évi legfontosabb, tervezett adótörvény-változások - 1. rész

Átfogóan módosítaná az egész magyar adórendszert a napokban Országgyűlés elé került törvényjavaslat. Az alábbiakban olvashatják a javaslat alapján a legfontosabb várható változásokat.

2009.05.27 17:06

A törvénycsomag elemei között szerepelő, a személyi jövedelemadóra és társadalombiztosítási járulékok szabályozására vonatkozó intézkedések az élőmunkára rakódó terhek csökkentésének szándékát tükrözik. A törvénycsomag az adórendszer egyszerűsítése mellett ugyanakkor a kedvezmények, mentességek jelentős visszaszorítását célzó intézkedéseket is tartalmaz, továbbá a lehetőségek körének jelentős szűkítésével, markánsan megjelenik benne az adóelkerülések korlátozásának szándéka is - tudatta Dr. Kövesdy Attila, a Deloitte Adóosztályának vezetője.

Társasági adó

A 2010-re tervezett társasági adó módosítások közül az egyik legjelentősebb a társasági adókulcs emelése 19 százalékra. Ezzel párhuzamosan a társas vállalkozások különadójáról szóló törvényt – a hitelintézeti járadék kivételével – hatályon kívül helyeznék a javaslat szerint. A társasági adókulcs emelésén kívül a javaslat jelentős strukturális jellegű átalakítást is végrehajtana a társasági adó rendszerében.

A Deloitte szakértője szerint a javasolt módosítások három nagy csoportba sorolhatók. Az első csoportot a változó személyi jövedelemadó-szabályozással összhangban az adóelkerülés megakadályozását célzó új rendelkezések alkotják. Ilyen intézkedés például az ellenőrzött külföldi társaság fel nem osztott nyereségének adóztatása, a forrásadó bevezetése a nem egyezményes országokba történő kifizetésekre, illetve az ingatlannal rendelkező társaságok külföldi tagjára vonatkozó adókötelezettség szabályozása.

A javaslat értelmében változni fog az ellenőrzött külföldi társaságok definíciója, amely a korábbi szabályozáshoz képes egyrészt szigorodik, de bizonyos tekintetben enyhül is a fogalomszűkülés révén. A módosítások második csoportjába a válságkezelési célú, illetve gazdaságösztönző intézkedések, a harmadikba pedig a módosító tételek körének szűkítése, illetve technikai változások sorolhatók. A változások túlnyomó része 2010. január 1. napján lépne hatályba, de a válság kezelését célzó intézkedések egy része már a 2009. adóévre alkalmazható lenne.

Transzferár szabályok kiterjesztése

A javaslat kiterjeszti a transzferár szabályokat az apporttal történő alapítás esetére is, valamint a külföldi vállalkozó és belföldi telephelye, illetve az adózó és külföldi telephelye közötti ügyletekre is.

Értékvesztéshez kapcsolódó korrekció


Válságkezelő megoldást tükröz az a módosítás, amelynek értelmében a behajthatatlanná vált követelés új definíciónak köszönhetően az egy éven túl lejárt követelés 20 százaléka, de legfeljebb a nyilvántartott értékvesztés csökkentené az adóalapot. Ez a szabály 5 adóév alatt a követelés keletkezésekor megfizetett adó 100 százalékának a visszanyerését jelenti és a szabály már a 2009. adóévre is alkalmazható. Továbbá a javaslat az értékvesztés miatti adóalap-növelés kötelezettsége alól mentesítené a prudenciális előírások szerint működő pénzügyi vállalkozásokat is (2009-től).

Fejlesztési tartalék

A 2008. december 31-ig megképzett fejlesztési tartalék adómentes feloldására rendelkezésre álló időtartam két évvel meghosszabbodik, vagyis azt 6 éven belül lehet így feloldani.

Módosító tételek körének szűkítése

Főleg az egyszerűsítés jegyében a javaslat újraszabályozza az adóalap módosító tételek nagy részét, és ezek közül többet teljesen megszüntet. A beruházáshoz, a foglalkoztatáshoz a jogdíj-, valamint a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó, és a bejelentett részesedéssel kapcsolatos kedvezmények kivételével az adóalap-kedvezmények megszűnnek.

A megszűnő adóalapcsökkentési lehetőségek közül a társaságok többségét leginkább a helyi iparűzési adó csökkentő tételként történő érvényesítésének megszűntetése érintheti hátrányosan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.