Változások a személyi jövedelem adótörvényben

2009-n a személyi jövedelmadó is másképp számolandó!

Júliustól, ha elfogadja a parlament - félmillió forrinttal, jövőre pedig további 800 ezer forinttal nő a személyi jövedelemadó sáv alsó határa. Az év közepétől megszűnik néhány adókedvezmény és megadóztatják a béren kívüli juttatásokat.

2009.02.19 10:44adoforum.hu

Július elsejétől 1,7 millió forintról 2,2 millió forintra, 2010-ben pedig 3 millióra nő az szja alsó sávhatára, az adókulcs pedig 18-ról 19 százalékra emelkedik, míg a felső kulcs 36-ról 38 százalékra módosul - legalábbis, ha a parlament is elfogadja az MSZP által már jóváhagyott legújabb adócsomagot.

Az ez évi adóbevallásokat két kulccsal és két sávhatár alapján kell majd kiszámítani. Idén januártól a kulcsok nem módosulnak, ám az alsó kulcs határa egészen 3 millió forintra tolódik ki.

Megszűnik a szolidaritási adóként elhíresült magánszemélyek különadója, de ezzel együtt megszűnnek az adómentes juttatások, benne egyebek mellett az üdülési csekk, étkezési utalvány, iskolakezdési támogatás. A kormány gazdaságélénkítő csomagjának részeként várhatóan szűkülnek az adókedvezmények. Az év közepétől adóalapot növelő, de nem adózó jövedelem lesz a családi pótlék, az anyasági támogatás és a gyed.

A tervezett változásokat tartalmazó jogszabályokat, köztük a 2010-re vonatkozóakat is még az idén, a tavaszi ülésszak elfogadná az Országgyűlés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.