Vélemény

Adóügyi színjáték: a NAV feljelentette saját magát

A bajai videótrükkel próbálja megkerülni a NAV az Európai Unió Bírósága áfa-ítéleteit. Szakmailag ugyanis teljesen hiteltelenek Horváth András NAV ellenőr állításai - állítja egy adószakértő.

2013.11.12 10:29MTI

A bajai videóügyhöz hasonlóan egy színjátékhoz asszisztál megint a média.

Angyal József okleveles adószakértő, igazságügyi adó- és járulékszakértő korábban weblapján már jelezte, hogy van egy aggályos része a 2014-es adócsomagnak:
Az adó megállapításához való jog elévülése büntetőeljárás esetében a büntetőeljárás kezdő időpontjától annak jogerős befejezéséig nyugszik.


Ennek hatályba lépése az adószakértő szerint gyakorlatilag azt jelentené, hogy januártól kénye kedve szerint határozhatná meg adóügyekben az elévülési időt az adóhatóság. Erre a problémára felhívta a figyelmét néhány országgyűlési képviselőnek, és a nyilvánosság elé is tárta.

Véleménye szerint az adóhatóság Horváth András NAV ellenőr nyilvánosság elé tolásával el akarja terelni a figyelmet a jövő héten végszavazásra kerülő, jogbiztonság szempontjából aggályos 151.§ -ról.

Horváth András NAV ellenőr állításai az okleveles adószakértő számára teljes mértékben hiteltelenek. Olyan adójogi tényállást minősít adócsalásnak, amire az Európai Unió Bírósága ítéletei leszögezték, hogy a NAV és a magyar bíróságok folytatnak téves nemzeti gyakorlatot az áfa levonás jogszerűtlen korlátozásával.

A hiteltelen színjátékkal az adóhatóságnak csak az lehet a célja, hogy megkerülhesse az Európai Unió Bírósága ítéleteit, melyeket a magyar bíróságok már alkalmaznak a gyakorlatban. Ami most történik, az csak kommunikációs trükk. A NAV feljelentette saját magát, hogy elterelje a figyelmet a kialakulóban lévő totális adóhatósági diktatúráról - véleményezi az adószakértő az elmúlt időszak történéseit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.