Nagy kapás

45 milliós régiségek a mosonmagyaróvári rendőrségen

Római kori érméket foglaltak le a pénzügyőrök 45 millió forint értékben.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2013.03.04 16:22ma.hu

A NAV Bevetési Főigazgatósága járőrei 2013. 02. 28-án Hegyeshalom térségében, ellenőriztek egy Ausztria felé tartó bolgár forgalmi rendszámú Peugeot Expert típusú kisbuszt, amelyben öt bolgár állampolgár utazott.

Az ellenőrzéskor a gépjármű hátsó részében található táskákban különféle római kori ezüst pénzérméket valamint egyéb pénz- és érmegyűjteményeket, kora középkori bronzpipákat, szíjvereteket, plombákat, súlyokat, késeket, ékszertöredékeket, bronzkori nyílhegyeket és egy feltehetően kelta kori kardot találtak a pénzügyőrök. Ezen túl első- és második világháborús kitüntetések, érdemrendek, sapkarózsák és díszgombok is előkerültek a csomagokból, amelyeket az autóban utazó két férfi a sajátjának ismert el. A tételes vizsgálat során a gépkocsiban elhelyezett táskákból összesen: 9843 db különböző, régiségnek látszó tárgy került elő, amelyekről a NAV járőrei feltételezték, hogy azok a kulturális javak körébe tartoznak. A műtárgyak eredetét egy darab sorszám nélküli számlával „igazolta” a bolgár férfi, továbbá bemutatott egy Numismata International kiállítás és vásárra szóló helyfoglalási bizonylatot. 

Az előkerült ókori, illetve középkori tárgyak a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ Műtárgyfelügyeleti Iroda, mint szakhatóság előzetes véleménye alapján a kulturális javak körébe tartoznak, azok összértéke megközelíti a 45 millió forintot, és az országból való kivitelük engedélyköteles. Az ellenőrzött bolgár férfiak a műkincsekre vonatkozóan engedélyt nem tudtak bemutatni, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei a műtárgyakat lefoglalták, és feljelentéssel együtt átadták a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság részére.

Kattintson a képre! >>>

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a kulturális javak védelme érdekében mélységi ellenőrzés keretében az EU belső határai térségében szúrópróbaszerűen ellenőrzi az utasforgalmat Ezen túl postaforgalomban is szigorú ellenőrzéseket végeznek a pénzügyőrök az export küldemények vonatkozásában annak érdekében, hogy kiszűrjék a műkincsek illegális külföldre juttatását.

A védetté nyilvánított vagy a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény alapján a védett kulturális javak a hatóság engedélyével vihetők ki az országból. A nem védetté nyilvánított, de a kérelem benyújtásának időpontjában legalább ötvenéves tárgyak (kulturális javak) a hatóság engedélye alapján, műtárgykísérő igazolással vihetők ki az országból.

A kulturális javak kivitelére vonatkozó engedély, illetve műtárgykísérő igazolás iránti kérelmet a kulturális örökségvédelmi hatósághoz, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központhoz kell benyújtani.

A gyakorlatban legtöbbször úgy sértik meg a védett, vagy annak minősülő tárgyak kivitelére vonatkozó szabályokat, hogy nem kérnek műtárgykísérő igazolást az olyan műalkotásokra, melyek kora elérte az ötven évet. Ezen esetekben mindig feljelentés kíséretében indul meg az eljárás.

Aki a kulturális javak körébe és védett gyűjteményhez tartozó tárgyat vagy védett tárgyegyüttes darabját jogszabályban előírt előzetes hozzájárulás nélkül elidegeníti, vagy, aki a kulturális javak körébe tartozó védett tárgy tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentési kötelezettségét elmulasztja, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az előbbiek szerint büntetendő, aki a kulturális javak körébe tartozó és kiviteli engedélyhez kötött tárgyat engedély nélkül külföldre juttat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.