Az ok : áfacsalás

Nepperek kezében a lisztpiac?

Elvándoroltak a gabonapiacról és a liszt kereskedelmét szállták meg az áfacsalásból élő nepperek. Az ok a forgalmi adó fordított befizetésének rendszere, aminek köszönhetően az idén már eltűntek a földek széléről a fekete táskás kereskedők, ám a jelek szerint máshol kerestek bevételi forrást maguknak.

2012.12.05 08:20HavariaPress

Kénytelen a saját maga által előállított liszttel versenyre kelni a piacon a Hajdú Gabona Zrt., miután a nepperek - annak nyomán, hogy elcsalták az áfát - 10-15 forinttal olcsóbban kínálják a debreceni cég termékét a sütőiparnak - mondta el a Magyar Nemzet megkeresésére Lakatos Zoltán, a társaság vezérigazgatója.

A szakember szerint a bűnözők eljárásának lényege, hogy az adócsalásra szakosodott társaságok megveszik a lisztet, majd a hivatalos dokumentumokon úgy tüntetik fel, mintha a terméket kiszállították és értékesítették volna Romániában. A közösségi szabályozás szerint nem kell áfát fizetni, ha a felvásárló az átvett terméket egy másik uniós tagországban értékesíti.

Ezt használják ki az ügyeskedők, miközben a lisztet valójában idehaza feketén terítik, ráadásul sok esetben - közbeiktatott fiktív cégekkel - még vissza is igénylik a be sem fizetett közterhet. Lakatos Zoltán szerint, miután a lisztnél a legális forgalmazásban is legjobb esetben csak 2-2,5 százalékos nyereség érhető el, az áfa eltüntetésével elérhető alacsony árat a malomipari cégek nem tudják kigazdálkodni.

A feketén forgalmazók ezzel behozhatatlan előnyre tesznek szert, miközben milliárdokkal károsítják meg a közkasszát és a csőd szélére sodorják a tisztességes piaci szereplőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.