Botrány az APEh-nél?

Fiktív számlák, közmutyik, több százmilliós áfacsalás - következmények nélkül?

Dokumentumok szerint 2004-ben és 2005-ben közel 240 millió forintnyi kárt okoztak az államnak egy kiterjedt számlázási láncolat szereplői.

2011.09.21 09:29ma.hu

A privatkopo.hu birtokába került iratoik szerint a cégek áfa-trükkjeire 2009 végén derített fényt az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). Az ügyben jogerős adóhatósági határozat született, ám büntetőeljárás nem indult a milliárdos bevételeket produkáló, de valós gazdasági tevékenységet nem végző cégek vezetői ellen, akik közül többen érintettek a közelmúltban kirobbant - több mint egymilliárd forint értékre elkövetett - Electro World számlacsalási ügyben.

A tisztázatlan eredetű, és fiktív számlákkal „utaztatott” számítástechnikai termékek egyik jelentős vásárlója maga az APEH volt - állítja a portál.

Az APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága Ellenőrzési Osztály 2008. augusztus 19. és 2009. szeptember 3. között a bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzést folytatott le az Albacomp Számítástechnikai Zrt-nél - olvasható az oldalon.

Az adóhivatal 2009. december 23-án jogerőre emelkedett - 2279214793 iktatószámú - határozata szerint a székesfehérvári társaság az Asbis Magyarország Kft-től (2004. évben bruttó 387.120.000 Ft. értékben, 2005. évben bruttó 414.679.000 Ft.értékben), és a Kvazar Micro Hungary Kft-től (2004. évben bruttó 347.396.000 Ft. értékben, 2005. évben bruttó 420.211.000 Ft. értékben) processzorokat és alaplapokat szerzett be. A beszerzések vizsgálata során az ellenőrzés megállapította, hogy az Albacomp döntően Intel típusú mikroprocesszorokat és alaplapokat vásárolt az Asbis Magyarország Kft-től, valamint a Kvazar Micro Kft-től, mint az Intel hivatalos magyarországi disztribútoraitól. Az eljárás során azonban kiderült, hogy a két nevezett cég az Albacomp Zrt. részére értékesített termékeket a Pak Zrt-től szerezte be, „amely cégről több, korábban lefolytatott adóigazgatási eljárás során - jogerősen - megállapításra került, hogy egy fiktív számlázási láncolat tagja” - áll az APEH jogerős határozatában.

A cikk itt folytatódik - kattintson!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.