Jogtalan adókedvezmény, szabálytalan bérkifizetés

Dunántúli lapkiadót vádol az adóhatóság

Jogtalan adókedvezménnyel és szabálytalan bérkifizetéssel akarta csökkenteni költségeit a Dunántúl egyik legnagyobb lapkiadója.

2012.11.28 18:24MTI

Ezt Ráskai Rita, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Közép-dunántúli regionális bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense közölte szerdán az MTI-vel. Tájékoztatása szerint emiatt az államot összesen 22,5 millió forint kár érte.

A lapkiadó és terjesztőhálózatot üzemeltető gazdasági társaság korábban sorra nyerte a helyi önkormányzatok pályázatait, amelyek a településekről hírt adó heti lapok szerkesztésére, kiadására, terjesztésére, valamint nyomdai szolgáltatásokra vonatkoztak - áll a közleményben.

A kiadó az önkormányzatoknak az elvégzett munkát termékértékesítésként számlázta, és ezzel jogtalanul alkalmazta az öt százalékos kedvezményes adókulcsot; a csalás miatt összesen 14 millió forint áfabevételtől esett el az állam - állítja a bűnügyi igazgatóság.

Közlésük szerint a lapcsoport gazdálkodásának vizsgálatakor más szabálytalanságra is fény derült: több mint 8,5 millió forint közterhet spórolt meg a cég azzal, hogy alkalmazottai bérének egy részét hamis útnyilvántartásokkal megalapozott útiköltségként fizette ki.

Az ügyben a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytatott nyomozást, amelynek lezárása után a pénzügyi nyomozók vádemelést javasoltak a Veszprémi Városi Ügyészségnek.

A kár enyhítéseként az ügyvezető vagyonából több mint hétmillió forintot zároltak - tette hozzá a sajtóreferens.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.