Május 21-e éjfélig kell benyújtani!

Több mint egymillió adóbevallást hiányol a NAV

A 2011. évről szóló személyijövedelemadó-bevallásokat 2012. május 21-én hétfőn éjfélig kell benyújtani. Akik az utolsó napokra halasztották a bevallások elkészítését, azoknak nyújthat segítséget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján elérhető két kisfilm.

2012.05.19 08:15ma.hu

2012. május 21-ig lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról is. Amennyiben a magánszemély már benyújtotta a bevallását, és ahhoz rendelkező nyilatkozatot nem csatolt, lehetősége van arra, hogy az említett határidőig a bevallásától függetlenül rendelkezzen. A rendelkező nyilatkozaton fel kell tüntetni a civil szervezet adószámát, illetve az egyház, költségvetési előirányzat technikai számát, és a rendelkezést zárt − a rendelkező magánszemély adóazonosító jelével ellátott − borítékban elhelyezve postán vagy személyesen lehet eljuttatni az adóhatósághoz.
 
Ugyancsak május 21-ig kell megfizetni a bevallásban megállapított pótlólagos személyi jövedelemadót. Azok a magánszemélyek, akiknek fizetési kötelezettsége nem haladja meg a 100.000 forintot, ám azt egy összegben nem tudják teljesíteni, − a bevalláson feltüntetve − idén is élhetnek a legfeljebb 4 havi pótlékmentes részletfizetés lehetőségével. Fontos változás azonban, hogy idén az első részletet a bevallás benyújtásának határidejéig, azaz 2012. május 21-ig meg kell fizetni. Az esetleges tartozását a magánszemély belföldi bankszámlájáról történő átutalással, az adóhatóság kijelölt ügyfélszolgálatain bankkártyás fizetés útján, illetve postai készpénz átutalási megbízással is teljesítheti. Postai átutaláshoz csekket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain lehet igényelni.
 
Nem árt tudni, hogy a munkaviszony évközi megszüntetésékor kiállított adatlap, valamint a különböző kifizetőktől kapott igazolások nem pótolják az adóbevallást. Ugyanígy az ellátásban részesülő álláskeresőknek is bevallást kell készíteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.