Közel 30 új közteher

LMP: Matolcsy ötletszerűen adóztat

Az LMP véleménye szerint azzal, hogy a kormány közel 30 új közterhet vetett ki, amelyek közül ötöt ebben a hónapban akarnak bevezetni, a kabinet rommá adóztatja az országot.

2012.05.17 12:02MTI

Vágó Gábor, a párt képviselője budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy hozzá kell szokni a kiszámíthatatlansághoz, mert Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ötletszerűen vezet be újabb és újabb adókat. Szavai szerint ezek hatására a háztartások legatyásodtak", a vállalkozók kasszái konganak az ürességtől, a gazdasági aktivitás és a GDP pedig csökken.

Vágó Gábor kijelentette: ezekkel a lépésekkel rommá adóztatják az országot és ezeken a romokon az oligarchák tort ülnek, miközben újabb és újabb tíz, vagy akár százmilliárdos megbízásokkal tömik a saját bendőjüket".

Visszautalt arra, hogy Orbán Viktor egy áprilisban feltett azonnali kérdésére azt válaszolta a parlamentben, hogy év közben csak súlyos kényszer esetén lehet új adókat bevezetni. Szavai szerint ezt a súlyos kényszert a kormány állítja elő azzal, hogy az előző adók által okozott problémákat folyamatosan újabb megszorításokkal akarja kezelni.

A bevezetésre váró öt új adót elemezve kijelentette, hogy a jelenlegi nagyon alacsony biztosítottsági szint mellett a biztosítási adó súlyos kockázatokat rejt magában. A rezsiadó helyett, amit az egész lakosság fizet, energiahatékonysági beruházásokra lenne szükség - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy Matolcsy György 2010 tavaszán még azt ígérte, hogy ötszázmilliárd forintot fordítanak majd energiahatékonysági beruházásokra, de ebből összesen nyolcmilliárdot irányoztak elő.

Arra is kitért, hogy sárgacsekkadó helyett az LMP olyan spekulánsadót szeretne, amit a részvény- és kötvénykereskedelemre illetve a származtatott ügyletekre vetnének ki.

Vágó Gábor annak a véleményének is hangot adott, hogy a telefonadót csak azért vezetik be, hogy létrehozhassanak egy állami mobilcéget az adófizetők pénzéből.

Végül elmondta, hogy az értéknövekedési adó helyett - ami véleményük szerint minden ingatlantulajdonost érinthet - pártjuk egy úgynevezett telekspekuláns adót vetne ki.

A valódi ősbűn" az egykulcsos adó, ha erről letennének, akkor lélegzetvételhez juthatna a költségvetés is - jelentette ki zárásként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.