Eddig nem kérték

Adó az ingatlanokra?! - milliókat is fizethetünk...

Önnek egy új adója érkezett - olvasható találóan egy mobil kijelzőjén az eheti Hvg címlapján. Sajnos nem alaptalanul. Kaptunk pár kellemes terhet az utóbbi időben, ráadásul júniusban a parlament elé kerülhet ugyanis egy újabb agyrém: eladás esetén az ingatlan értéknövekedésének tizedét be kell fizetnie a tulajdonosnak.

2012.05.17 11:00CéG.

Értéknövekedési Hozzájárulás. Érdemes már most magunkban ízlelgetni a kifejezést, mert júniusban a parlament tárgyalni fogja. És ha tárgyalja, feltehetőleg támogatni is fogja ezt a remek kezdeményezést. Mert ugyebár oly nagyokat kaszál az ember manapság egy-egy ingatlanon. Érdemtelenül persze! Itt is az ideje az új sarcnak.

A Belügyminisztérium érvelése is teljesen elfogadható: az önkormányzat közpénzből épít, ezzel nő a környéken álló lakások, házak értéke, ennek az értéknövekedésnek egy részét pedig a lakók Értéknövekedési Hozzájárulás formájában fizetnék meg. Nem tudom, ki, hogy van vele, az én lakókörnyezetemben vajmi kevés fejlesztés történt, hacsak nem számítjuk ide, hogy parkolás szempontjából fizetőssé tették a környéket. Az adó mértéke egyébként nem kicsi a jelen tervezet szerint, az árkülönbözet 10 százaléka! Tehát, ha 20 millióért megvásárolsz egy házat, majd eladod 30-ért, akkor 1 millió forintot kell átutalni az önkormányzat számlájára. Ha öt éven belül adod el, akkor pedig ugyebár még az személyi jövedelemadót is terheli az üzlet.

A törvény vajon foglalkozik azzal esettel, ha egy teljesen lerobbant lakást újítok fel? Nem életszerűtlen az a helyzet, mikor egy elhunyt ős lerobbant belvárosi lakását adják el az örökösök, melyet az új lakó teljesen átalakít, felújít. Milliós nagyságrenddel rövidítve meg saját pénztárcáját. Új nyílászárók, cirkófütés-rendszer, vadiúj fürdőszoba és konyha, másik parketta, és még sorolhatnánk. Az élet pedig úgy hozza, hogy tovább kell lépni. Egy nagyobba vagy szimplán máshová. Talán nem tűnik kapzsiságnak, ha ezen felújítások után többre becsüli saját lakását az ember. És a vevő is. Vajon mennyire érzi majd jogosnak a tulajdonos, ha ezután a 10 százalékot leadóztatják vele?

De még rosszabb helyzetben lehetnek azok, akik 30 év után szánják el magukat a továbblépésre. Kirepültek a gyerekek, a kétszintes családi ház üresen kong. A szülők inkább egy kisebb lakásra váltanának, de vajon az 1980-as években megvett ház ma hányszorosát éri az akkorinak? Egy 3-4 milliós ház érhet ma akár 30 milliót is. No, nem a XXI. századi önkormányzati fejlesztéseknek köszönhetően, hanem annak a három évtizednek, amíg nemcsak a forint inflálódott ki tudja hány százalékot, de legalább az ingatlan értéke is emelkedett. Természetesen nem ugyanakkora arányban. Mégis, egy ilyen esetben kemény milliókat kérhet el hozzájárulás címén az önkormányzat.

Remélhetőleg ezekre is figyelnek majd a törvény elkészítése előtt!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.