Hét pontos gazdasági növekedés program

Kóka János: van kiút az adóreform elmaradása okozta helyzetből

Az SZDSZ szerint van kiút abból a kátyúból, amelybe az adóreform elmaradása vezetett - jelentette ki Kóka János szerdán Székesfehérváron. Az SZDSZ elnöke erről sajtótájékoztatón beszélt, azt követően, hogy a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetőinek és több vállalkozónak a figyelmébe ajánlotta a párt hétpontos, az egykulcsos adórendszeren alapuló gazdasági növekedési programját.

2008.05.07 19:09MTI

A pártelnök szerint "a gazdaságpolitikai fordulatnak az alapja az okos, átgondolt adóreform, (...) amelynek az a célja, hogy több pénz maradjon a vállalkozóknál és a dolgozóknál. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, az államnak kevesebbet kell költenie"- fűzte hozzá. Az SZDSZ az egyszerű, átlátható, egykulcsos adórendszer bevezetését javasolja, ami kezdetben 20 százalékos adókulccsal indulna - mondta.

A gazdasági növekedési programcsomag célja, hogy mozgásteret teremtsen az adócsökkentésre azáltal, hogy 2009-ben 500 milliárd forinttal, 2010-től pedig évi 250 milliárd forinttal csökkentené az állam kiadásait. A liberálisok elnöke szerint az átfogó közteherviselési reformnak még ebben az évben meg kellene születnie, és 2009 január 1- től "az adócsökkentésnek és adóegyszerűsítésnek meg kell történnie."

A párt reformelképzelései szerint meg kellene szüntetni a költségvetési egyensúly érdekében 2006-ban ideiglenes jelleggel bevezetett "szolidaritási" adókat. Szélesíteni kellene az adóbázist, s jelentősen egyszerűsíteni az adórendszert, csökkenteni az adóbürokráciát és szolgáltatói szemléletűvé alakítani az APEH-et. Fontos része a csomagnak az adóreform alap felállítása. Az abban keletkező többletet a következő évek adócsökkentésére és az államadósság, a hiány csökkentésére kell felhasználni - mondta Kóka János.

Hozzátette: a liberális programcsomag része a bürokrácia csökkentése, az ellenőrzés hatékonyságának növelése, az engedélyezési eljárások egyszerűsítése, a fordított felelősség elvének bevezetése, valamint az elektronikus ügyintézés.

Továbbá fontos feladatként jelöli meg a csomag a pártfinanszírozás rendbetételét, a korrupció visszaszorítását és az új közpénzügyi törvény megalkotását. Tóth István, a FMKIK alelnöke a tájékoztatón elmondta: a programcsomag támogathatónak tűnik. A kamara azokat a programokat támogatja, amelyek révén növekedhet az ország versenyképessége, munkahelyek jönnek létre s csökkennek a munkavállalók terhei.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.