Kóka román vezetőkkel tárgyalt Bukarestben

A gazdasági bajok felszámolásához az adóreformon keresztül vezet az út

Kóka János a román miniszterelnökkel folytatott megbeszéléséről elmondta: az érdekelte, milyen az, amikor a Romániában kisebbségben kormányzó liberálisok szorulnak rá a szocialisták támogatására, és el kell fogadniuk a nyugdíjemelésre vonatkozó programjukat.

2008.04.10 06:34MTI

A gazdasági bajok felszámolásához az adóreformon keresztül vezet az út - összegezte bukaresti látogatása tapasztalatait Kóka János, az SZDSZ elnöke, aki szerdán Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnökkel folytatott megbeszélést. Az SZDSZ elnöke találkozott Varujan Vosganian román gazdasági miniszterrel és Markó Bélával, az RMDSZ elnökével is.

Kóka János a román miniszterelnökkel folytatott megbeszéléséről elmondta: az érdekelte, milyen az, amikor a Romániában kisebbségben kormányzó liberálisok szorulnak rá a szocialisták támogatására, és el kell fogadniuk a nyugdíjemelésre vonatkozó programjukat. A magyar politikus hangsúlyozta, hogy Romániában 2004-ben bevezették a 16 százalékos egykulcsos adót, és ezzel párhuzamosan az adórendszerből kivettek szinte minden kedvezményt és mentességet. Romániában 2004 és 2008 között az egy főre jutó GDP 2800 euróról 6200 euróra nőtt.

Eközben a munkahelyek száma körülbelül 300 ezerrel gyarapodott, az ország gazdasági növekedése a mezőgazdaság nélkül eléri a 8 százalékot, azzal együtt pedig körülbelül 6 százalék. Az SZDSZ elnöke elmondta, hogy az új rendszer bevezetése után 18 hónappal a romániai adóbevétel összességében visszaállt az eredeti szintre. Kóka János a nap folyamán Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével is találkozott. Markó később újságírók előtt arról beszélt, hogy Románia az Európai Unióba való belépésével vonzóbb piaccá vált a befektetők számára, és ezt a pillanatot szeretnék kihasználni.

Az RMDSZ elnöke szerint Erdély északnyugati része már megmozdult, ott nagy lehetőségek vannak a határon átnyúló együttműködésre, míg Erdély keleti részén egyelőre nem történt meg az az ugrás, amire lehetőség lenne. Kóka János a megbeszélés után elmondta, hogy az elmúlt évek privatizációs hulláma Romániában belpolitikai konfliktusok nélkül zajlott le. A pártelnök a két ország közötti lényegi különbségként említette, hogy a román parlamentben nincs nyílt piacellenesség.

A magyarországi helyzetet a politikus úgy értékelte, hogy a reformok okozta népszerűségvesztés a március 9-i népszavazás végeredménye, az új reformoktól való félelem lenullázta a miniszterelnök mozgásterét és így nem lehet végrehajtani a Romániát és Szlovákiát sikeressé tevő reformokat. Hozzátette, hogy az elavult struktúrák igénylik a szerkezeti reformot és igény van a markáns adócsökkentésre.

Kóka János véleménye szerint Magyarország fordulóponthoz érkezett. A sorozatos leminősítések, az alacsony növekedési adatok egy nagy felkiáltójellé állnak össze, ami cselekvésre készteti a politikai elitet. Megjegyezte: ha nem ezt teszik, akkor tartós válságövezetté züllesztik az országot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.