MKIK Reformműhely

Adóreformot a társadalom érdekében!

Az adóreform nem csodaszer, önmagában nem dinamizálja a gazdaságot, de a társadalom érdekében meg kell valósítani - jelentette ki Békesi László volt pénzügyminiszter szerdán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Reformműhely rendezvényén, és ezzel egyetértett volt minisztertársa Kupa Mihály és Csaba László akadémikus.

2008.04.09 14:31MTI

Ha a gazdaságpolitika abból indul ki, hogy a mozgástér határozza meg az adóváltoztatások, illetve az adóreform mértékét, akkor soha nem történik semmi - mondta Békesi László. Véleménye szerint az adóstruktúra jelentős átalakítására van szükség, a profit adó csökkentésére, a végső fogyasztást és a vagyoni típusú adók növelésére.

Az adóreformra fordítandó keretet Kupa Mihály évi 500 milliárd forintban, Békesi László 1.000-1.200 milliárdban, Csaba László középtávon 2.000-2.500 milliárd forintban jelölt meg.

A linearitás felé mozgó, 20 százalékos adókulcs terhelné a profitokat és a munkajövedelmeket, az önkormányzatok helyi adóit, miközben a személyi jövedelemadó burjánzó kedvezményeit ki lehetne iktatni - javasolta Békesi László.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.