Kakasviadalokat is rendeztek a fegyintézetben

Arany börtönélet: prostik, marihuána, még plazmatévé is

Nem lehetett okuk a panaszra az egyik mexikói börtön "lakóinak", akik inkább érezhették magukat valami alacsonyabb fokozatú szállodában, mint börtönben. Az őrök jobbnak látták nem közbelépni.

2011.11.08 14:29ma.hu

Váratlanul, rajtaütésszerűen jelentek meg a rendőrök az egyik mexikói börtönben: az egyenruhások épp egy szigorúbb fegyintézetbe készültek átszállítani a rabokat. Mint kiderült, szükség is volt rá, miután az acapulcói intézetben igen szép leltárt sikerült készíteni a rabok személyes vagyonáról.

Az elvileg szigorúan őrzött rácsok mögött összesen száz plazmatévét találtak, ugyanennyi harci kakas gondoskodott a mindennapi izgalmakról, a hangulatot a következő néhány hétre két zsák marihuána biztosította volna, valamint a rendőrök belépésekor összesen 19 prostituált tartózkodott a férfiaknál.

Az ott dolgozó őröknek arról is számot kell adniuk, hogyan juthatott át a biztonsági ellenőrzésen több kés, néhány üveg alkohol, valamint hogy nem vették észre (ha tényleg nem vették észre), hogy a férfiak részlegében hat nő is lakik.

A mexikói börtönök gyakran túlzsúfoltak, akárcsak Közép-Amerika többi országában a fegyintézetek, ez részben megmagyarázza, miért tehetetlenek az efféle kihágásokkal szemben az őrök. Ám nemcsak a mindennapos zavargások miatti félelem okán nem lépnek közbe, ha szabálytalanságot látnak, hanem sokszor szándékosan hunyják be a szemüket, némi kenőpénz ellenében.

Legutóbb júliusban tapasztaltak hasonlóan durva túlkapásokat Mexikóban, akkor egy valóságos luxuscelláért folyt a harc: sorshúzással döntötték el, ki költözhet a többek között hűtőszekrénnyel, légkondival és DVD-lejátszóval is ellátott cellába.

Bár a börtönök működését elvileg egy felügyelő bizottság is ellenőrzi, az egyik illetékes a BBC-nek elmondta: hiába vannak hivatalos szabályok, ezeket a rabok sok esetben felülírják, a börtön vezetősége pedig nem igazán tud ebbe beleszólni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.