A cél a "vibrálás-közvetítés"

Rezegjen együtt kedvenc kutyájával: jógázzanak közösen!

Azt már szinte mindenki tudja, hogy a jóga jótékony hatással van a testre és a lélekre, meg hogy az ember nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb tőle - de ki hitte volna, hogy kedvenc ebünkkel is jobb lesz a kapcsolat általa?

2011.08.03 14:29ma.hu

Közös jógaórákat tart kutyáknak és gazdiknak egy amerikai nő, a kurzusok rendkívül népszerűek az államokban, bár az elnevezés némiképp módosul, jóga helyett a kutya angol megfelelője alapján "doga"-órákon vehetnek részt a szellemileg egymásra hangolódni vágyó gazdik és ebeik.

Az ötlet Suzi Teitelman jógaoktató fejében közel tíz éve fogant meg, amikor egy otthoni gyakorlás közben felfigyelt rá, hogy kutyája nemcsak kíváncsian szemléli a mozdulatait, hanem újra és újra megpróbált mellételepedni és ugyanúgy nyújtózott, hasalt, átfordult, ahogy gazdája tette.

Először csak szűk körben tesztelte az új gyakorlatokat, de mára odáig fejlesztette a kutyajógát, hogy már DVD-t is kiadott róla. A sikert pedig jól jelzi, hogy nemcsak az egyébként bármire kapható amerikaiak látogatják óráit, hanem kínai és japán vendégei is akadnak szép számmal.

Az edző szerint a kutyajóga tökéletesen alkalmas a rakoncátlanabb ebek lenyugtatására is, így a futkározás és az őrült csaholás kiszorul a házból, miközben például a tengerparton önfeledten játszhat továbbra is kedvencünk. A Floridában tanult oktató azt mondja, ez a szenvedély egy életen át elkíséri a háziállatot és a gazdit.

"Ha jól érzed magad, akkor az tényleg jó érzés. Ők (a kutyák) pedig tényleg azt akarják, hogy a jóság vegyen körül." - mondja a szakember, aki mára nemcsak DVD-kkel és könyvekkel segíti a tőle távolabb élő kutyatulajdonosokat, hanem napjainkig már több mint száz munkatársat képezett ki, akik Amerika határain kívül is tovább tudják adni a kutyajóga módszertanát.

Persze nem ez az egyetlen furcsa irányzat az utóbbi időben: van már diszkójóga, gyerekjóga, strandröplabda-jóga - hogy csak néhányat említsünk a legdivatosabbak közül. Közös vonásuk, hogy a többezer éves gyakorlatokat kombinálják a mai mozgásformákkal és légzéstechnikával a jó közérzet érdekében. Érdekes módon viszont Teitelman a hagyományos jógaelemeket nem akarja és sosem akarta megváltoztatni, ragaszkodik hozzá, hogy bár a kutya másképp működik, mint az ember, mégis a cél a közös rezgések érzékelése és az egymásra hangolódás.

Fotó: petshops.about.com


A kutyajóga emberre és állatra egyaránt jótékony hatással van, a közös rezgéseket pedig azáltal lehet elérni, hogy a kutya mozdulatait a gazdi irányítja. "Te mozgatod a testüket, és ahogy megérinted őket, azáltal szeretetet kapnak." - magyarázza Teitelman.

Dr. Robin Brennen, egy New York-i állatorvos eleinte szkeptikus volt a kutyajógával kapcsolatban, nem igazán hitte el, hogy bármiféle hatása lenne. Kíváncsiságból azonban mégis részt vett egy órán, és a véleménye azonnal megváltozott.

"A saját szememmel láttam, hogyan változik meg a csoportban az állatok viselkedése. Berohant 7-8-9 kutya ugatva, féktelenül, a foglalkozás végére pedig békésen aludtak savasana-pózban (ez a végső nyugalom pozíciója - a szerk.)" - mesélte a szakember, aki egy állatmenhelyen nap mint nap ebek tucatjával foglalkozik.

Azt is elmondta az állatorvos, hogy a futással ellentétben a Doga nem megerőltető a kutya számára. "Ez egy első fokozatú jóga, ami a kutyának sem jelent nehézséget. Alapvetően arra jó, hogy a háziállat megálljon, aztán elinduljon."

Brennen számára az is tanulságos volt, ahogyan kialakul a kötődés a kutyák és a gazdáik között, a menhelyen ugyanis rendszeresen tapasztalja, milyen az, amikor valaki eldobja magától korábbi kedvencét. "Számomra, akinek az állatok megmentése a feladata, rendkívül jó érzés volt látni, hogyan alakul ki a kötelék az emberek és az állatok között, jó látni a másik végletet is." - magyarázta.

Teitelman szerint a gyakorlatokat más, kisebb háziállatokkal is el lehet végezni, például macskával bizonyítottan működik a dolog, de bevallotta, hogy újabban már a madara is csatlakozni szokott az otthoni edzésekhez. A macskánál viszont még a karmolást valahogy szabályoznia kell - vallotta be, és arról nem beszélt, hogy olyankor is bevonják-e a gyakorlatokba a madarat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.