Nyújtással javul a betegek életminősége

Nem hókuszpókusz: a jóga hatékony a mellrák kezelésében

A jógázó mellrákos betegek kevesebb stresszt élnek át, és javul az életminőségük azokhoz a betegtársaikhoz képest, akik nyújtó gyakorlatokat végeznek.

2011.06.01 13:00medipress.hu

A Texasi Egyetem Anderson Rákközpontjának kutatói 163 nőt tanulmányoztak. Az 52 éves átlagéletkorú csoport tagjai mellrák miatt részesültek sugárkezelésben.

Véletlenszerűen három csapatra osztották őket, egy részük jógaórákat vett, mások nyújtó gyakorlatokat végeztek, a többiek pedig nem végeztek irányított testmozgást. A foglalkozások hetente háromszor egy órás időtartamban zajlottak, a hat hetes sugárterápia alatt.

A sugárkezelést követően 1,3 és 6 hónappal megkérték a résztvevőket, hogy értékeljék az egészségi állapotukat és közérzetüket, továbbá ellenőrizték a szívműködésüket és a stresszhormonok szintjét is. A jógacsoportba járó nők kevésbé érezték magukat kimerültnek, mint a mozgást nem végzők.

"A fizikai funkcióik és általános egészségi állapotuk javulását észlelték... (és) inkább tapasztaltak pozitív változásokat a rákterápia következtében. A kortizolszintjük is nekik csökkent a leginkább, ami azt jelzi, hogy a jóga rendezi a stresszhormon termelődését is. Ez azért különösen fontos, mert a stresszhormon napi szinten mért növekedése (kortizol-ritmus) összefügg a mellrákos beteg állapotának romlásával." - mondták el a szerzők.

A tanulmányt az Egyesült Államokban végezték, a jógagyakorlatokat és oktatókat pedig India legnagyobb jógakutató intézete, a bangalore-i Swami Vivekanada Yoga Anusandhana Samsthana biztosította.

A tanulmány vezetője, Lorenzo Cohen szerint a jóga valószínűleg segített a betegeknek visszaállni a kezelési időszakból a mindennapi életbe.

"Az aktív terápiából a hétköznapokba való visszatérés nagyon stresszes lehet, mivel a betegek többé nem részesülnek ugyanolyan szintű orvosi kezelésben és figyelemben. Ha a betegek megtanulnak egy jógához hasonló megküzdési technikát, akkor egyszerűbb lesz az átmenet." - mondta Cohen.

A kutatók jelenleg egy harmadik fázisú klinikai kísérleten dolgoznak, hogy tovább tanulmányozzák, miért eredményez a jóga jobb testi működést a mellrákosoknál.

Egy múlt hónapban megjelent másik tanulmányból az derült ki, hogy a rendszeres jógázás felére csökkenti a szívritmus-zavar megjelenését a szívbetegeknél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.