Jóga, tajcsi, csikung

Zen-meditációval a fájdalom ellen!

Kanadai kutatók szerint a Zen-meditáció segít a közepes erősségű fájdalom iránti érzékenység csökkentésében. Korábbi kutatások már bizonyították, hogy a meditáció hasznos a krónikus fájdalommal küszködőknek, ám ennek okát eddig nem sikerült megfejteni.

2009.02.03 19:26medipress.hu

Az Amerikai Egészségvédelmi Intézet Kiegészítő és Alternatív Gyógyászati Központja szerint a különböző meditációs technikák hasznosak a koncentrálás, a légzés, az ellazulás, a megnyugvás, a lelki egyensúly, a jó közérzet és a betegségek megelőzése szempontjából.

A jóga, tajcsi, csikung és más technikák során négy alapelvet kell szem előtt tartani: egy nyugodt helyen, egy kényelmes (de előírt) helyzetben koncentrálva szabad folyást kell engedni a gondolatoknak. A Psychosomatic Medicine folyóirat januári számában megjelent tanulmányban Joshua A. Grant, a Montreali Egyetem élettani intézetének kutatója és kollégája, Dr. Pierre Rainville 13 olyan férfit és nőt vizsgált, akik valamennyien széleskörű tapasztalatokkal rendelkeztek a buddhizmusban gyökerező, a külső és a belső környezetre egyaránt figyelő Zen-meditáció terén.

A kontrollcsoportot 13 olyan hasonló korú ember alkotta, akik soha nem jógáztak vagy meditáltak. A résztvevőket hőhatásnak tették ki egy 37ºC-os (semleges), egy 43ºC-os (meleg, ám nem fájdalmas) és egy 53ºC-os (forró és mérsékelten fájdalmas) inger segítségével. Miután a vizsgált személyek csukott szemmel koncentráltak a fájdalomra, kiderült, hogy a gyakorlott meditátorok kevesebb fájdalmat éreztek, mint azok, akik soha nem meditáltak.

„Ez igazolja azokat a legendákat, amikor valaki érzéstelenítés nélkül, csak hipnózis vagy koncentráció segítségével visel el egy fájdalmas orvosi vagy fogászati beavatkozást
” – mondta el Grant. „Ez nem azt jelenti, hogy a Zen-meditáció gyakorlásával soha nem lesz szükség fájdalomcsillapításra”, azonban azt sugallja, hogy sokkal jobban uralhatjuk azt, hogy mi történik velünk.

Dr. Herbert Benson, a Massachusetsi Közkórház Benson-Henry Test-Szellem Orvoslás Intézetének címzetes igazgatója szerint a stressz az orvoshoz fordulások 60-90 százalékáért felelős, így a meditáció segítségével elért ellazulás és a fájdalom ilyen módon történő csökkentése nagyon fontos lehet.

„Ez a relatíve hatásos olcsó megközelítés segíthet olyan betegségek kezelésében, amelyeknél a gyógyszeres és a sebészeti kezelés nem jön szóba” – mondta el Benson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.