Sima arcbőr, feszes test

Három egyszerű jógagyakorlat az időtlen szépségért

Nem véletlen, hogy a jógik korát szinte lehetetlen megállapítani, testük pedig egész életük során rugalmas, "szálkás" marad.

2009.01.09 08:42ideal.hu

Mindez nagyrészt az úgynevezett fordított ászanáknak (azaz pózoknak) köszönhető. Ezek gyakorlása során ugyanis – éppen a fordított testhelyzetnek köszönhetően – azok a szervek is kellő mennyiségű vérhez, s ezáltal oxigénhez jutnak, melyek ebből a szempontból egyébként „mostohagyerekeknek” számítanak. Mindemellett az ászanák szellemi-lelki állapotunkra is jótékony hatással vannak.

Szarvangászana

Ez a négy ütemből álló testtartás a legfontosabb ászanák közé tartozik. Hatása az egész testre kiterjed.

1. Feküdjünk hanyatt! Combunk mellett, tenyérrel felfelé nyújtsuk ki a karunkat, és szorítsuk a padlóhoz!

2. Nyújtott lábfejekkel egymáshoz szorított lábunkat, vigyázva, hogy térdben ne hajtsuk be, kb. 30 fokos szögben csípőből emeljük meg! Maradjunk így 10 másodpercig!

3. Kinyújtott karunkat a földön hajlítsuk be, és tenyerünkkel a csípő felett, a két vese tájékán támasszuk meg törzsünket!

4. Nyomjuk még jobban hátra egész testünket, egyenesítsük ki, úgy, hogy állunk erősen a mellkasunkra feszüljön!

5. Tartsuk ki ezt a pózt 20 másodperig, majd fordított sorrendben, egyetlen fázist sem kihagyva térjünk vissza a kiindulási helyzetbe!

Gyógyhatása
Ez az ászana fokozott működésre készteti a pajzsmirigyet (ezért pajzsmirigy-alulműködés esetén különösen javallott). Serkenti az anyagcserét. Mindemellett rendkívül hatásos idegnyugtató. Egy jóga-szakfolyóirat szerint: „Ha minden ember csak néhány percet szánna naponta e testtartás gyakorlására, nem lenne annyi nyomorúság a világon – de patika sem.”

Figyelmeztetés! Pajzsmirigy-túlműködés esetén ne gyakoroljuk ezt az ászanát!


Viparita Karani

Ez az ászana nagyon hasonlít a szarvangászanához: fekvő helyzetből indulunk, csípőben megemeljük összetett lábunkat, először csak 30, majd 60 fokos szögben. A harmadik, végső pózban pedig kezünkkel megtámasztjuk a csípőnket.

A szarvangászanától csak annyiban tér el, hogy ezúttal a nyakunk nem „törik meg”, mivel a testünk és a lábunk nem egyenesedik „gyertyába”, hanem csípőben meghajlik. Kezdetben 30 másodpercig tartsuk ki ezt a pózt, majd fokozatosan növeljük 5 percre az időtartamot!

Gyógyhatása
Összetett gyógyhatása olyan intenzív, hogy az ősi tanok szerint már fél év alatt láthatóan megfiatalítja a testet. A jógik szerint a legmagasabb fokú életerőt fejleszti a szervezetben.

Szirsászana

A szó magyarul fejenállást jelent – ami első hallásra kicsit ijesztőnek tűnhet, ám a gyakorlatot egy-két hét alatt lényegében bárki elsajátíthatja.

1. Térdepelve hajoljunk előre! Kezünket fejünk hátsó részén kulcsoljuk össze! Két alsó karunkat, könyökünket támasszuk a földnek!

2. Helyezzük a testsúlyt két könyökünkre! Lábunkat teljesen begörbítve emeljük fel!

3. Miután megtaláltuk az egyensúlyt, nyújtsuk ki a lábunkat!

4. Egyenesen álljunk a fejünk tetején, könyökünkkel támasztva magunkat!

Gyógyhatása

A teljes idegrendszert és annak központját, az agyat erősíti, mely minden idegtevékenység és a gondolkodás központja – ez a testgyakorlat pedig szinte minden sportnál hatékonyabban képes ezt a létfontosságú szervet egészségesen tartani. A jógik szerint minden embernek, aki egészséges, energiától és tettvágytól duzzadó, hosszú életet kíván, naponta több percet kellene ennek az áldásos, ősi ászanának szentelnie.

Figyelmeztetés Ne gyakoroljuk ezt az ászanát, ha a vérnyomásunk magas vagy alacsony, ha szívproblémánk, fülproblémánk van, ha jelentős túlsúllyal rendelkezünk, illetve gyenge a nyakunk!

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.