Már az ősi jóga iratokban is voltak hasonlók

Az intim torna rejtelmei

Az intim torna gyakorlatai nem teljesen új találmányok. Már az ősi jóga iratokban is vannak olyan gyakorlatok, melyek erősítik, kondicionálják a gát/medencealap területét.

2010.10.20 11:00napidoktor.hu

Nemcsak a vizeletcsepegés miatt érdemes ezeket végezni, hanem a hüvely izomzatának karbantartására, helyreállítására is.

Jellemző tévhit, hogy az intimtorna csak a nőknek hasznos, férfiak számára is hasonlóképp fontos a vizelettartási problémák megelőzésére.

Az intim torna felkészít a szülésre

Gyakori probléma szülés után, hogy a gát záróizmai kissé meggyengülnek, így elcseppenhet a vizelet tüsszentésre, vagy erőlködés hatására.

Az intimtorna akár a szülés után közvetlenül is végezhető, amikor a gátseb már nem fájdalmas, segítségével gátizmok könnyebben tágulnak.

Fokozatos torna

Az intimtornán fokozatosan tanuljuk meg önállóan is mozgatni a végbél- a hüvely- és a húgycső záróizmokat. A gátizmokat ugyanúgy lehet erősíteni, mint mondjuk a karunk izmait, de ugyanolyan fontos a lazítás, nyújtás is a gyakorlás közben, hogy ne csak feszesek, hanem rugalmasak is legyenek izmaink.

Intim torna a jobb szexuális életért

Az intim torna erősíti a hüvely izomzatát, gyakorlásával élettel teli lesz ez a terület. A jól kondicionált hüvely izmai erősek, jó a szorítóereje, de jobban el is tud lazulni.

Minden egészségügyi ok mellett a gátizmok tornáztatása fokozhatja a szexuális élvezetet is.

Potencia és érzékenység nővelő hatása van, mivel az izmok erősödésükkel jobban össze tudnak húzódni.

Egyéb hasznos hatások

Az önbizalom és az általános közérzet javul. Csökkennek a menstruációval járó kellemetlen tünetek.

Csökkenti a nőgyógyászati gyulladásos betegségek előfordulását, növeli a kismedencei szervek ellenálló képességét, illetve segít a menopauzára való felkészülésben.

Kegel gyakorlatok


Az intim-tornák alapját az 1940-es évek végén dr. Arnold Kegel nőgyógyász által kialakított alapprogram gyakorlatai képezik. 10-15 hét alatt elsajátíthatók a gyakorlatok, és aztán otthon is végezhetők.

Manapság sok helyen tartanak gátizomtornát, van ahol intim tornának hívják Az órák árai egy átlagos aerobik edzés áraival egyeznek meg. A tanfolyamok során egyénre szabott edzésterv is készül.

A gyakorlatokról általánosan Az izmok erősítésére a fenékizmokat is megdolgoztató tornát érdemes végezni.

Bárhol végezhető a ritmikus gyorsabb és lassabb összehúzás és elernyesztés. Érdemes a légzéssel szinkronban végezni: összehúzásnál belégzés, eleresztésnél kilégzés.

Például háton fekve lazán tárt lábakkal csípőemelés és megfeszítés, majd leengedés és elernyesztés gyorsan, ritmikusan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.