"Magyarország sportnagyhatalom"

Budapesti Karate Eb az Olimpia reményében

Május 9-től Budapestre figyel a karate világ, ugyanis csütörtöktől vasárnapig hazánkban kerül megrendezésre a 48. Felnőtt Karate Európa-bajnokság.

2013.05.07 21:54ma.hu - Kocsis Viktor

45 ország több mint 700 versenyzője vesz majd részt a viadalon a káposztásmegyeri Jégpalotában, köztük 22 magyar. Ezek a számok már önmagában rekordnak számítanak, ami azért is lehet fontos, mert a karate társadalom eltökélt célja, hogy 2020-tól a sportág az olimpiai program része legyen. Az Európa-bajnokság előtti utolsó, keddi sajtótájékoztatón többek között erről is, valamint a magyar versenyzők esélyeiről beszélt Simicskó István sportért felelős államtitkár, Szentes Tamás főpolgármester-helyettes és Dr. George Yerolimpos az Európai Karate Szövetség főtitkára.

„Magyarország sport nagyhatalom!”- kezdte a beszédét Simicskó István a Stefánia Palota földszinti nagytermében. Véleményét arra alapozta, hogy Magyarország már hagyományosan remekül teljesít az olimpiákon és az újkori ötkarikás nyári játékok örökranglistáján a 8. helyen áll. A sportért felelős államtitkár, aki egyébként maga is gyakorlott harcművész (a Wing Tsun kínai eredetű sportot űzi) fontosnak tartja, hogy Magyarország színvonalas sporteseményeket rendezzen, ezért nem is volt kérdés számára, hogy 30 millió forinttal járul hozzá a Magyar Állam, a Karate Európa-bajnokság megszervezéséhez. Biztos benne, hogy a magyar csapat versenyzői ezen az Európa-bajnokságon is jól helyt fognak állni és a négy napos rendezvény után mindenki elégedett lehet.

Simicskó István egy „Hajrá Magyarok!” buzdítással zárta a mondandóját. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes szerint büszkék lehetünk arra, hogy Budapesten sok különböző, világ- és kontinensviadal kerül megrendezésre. Elég csak az idei Divízió 1-es jégkorong világbajnokságra valamint a Cselgáncs Európa-bajnokságra gondolni. Ez a mostani esemény egyaránt fontos a karate sportnak és Budapestnek is.

A hatalmas érdeklődés és a nagyszámú külföldről érkező közönség jót tesz fővárosunk népszerűségének, de a sikeres rendezés sokat javíthat a karate olimpiai programba történő felvételi esélyén is. A sajtótájékoztatón megszólalt az Európai Karate Szövetség görög nemzetiségű főtitkára George Yerolimpos is, aki szintén nagyon fontosnak érzi ezt az eseményt a sportág történetében. Szerinte egy Európa-bajnokság sokszor magasabb színvonalú, mint egy világbajnokság és sok esetben nehezebb egy Eb-t megnyerni, mint egy Vb-t.

Most ez fokozottan igaz lehet, hiszen nem sokkal a bajnokság után Szentpétervárott kiderül, hogy melyik lesz az a két sportág, mely jogot nyerhet arra, hogy a 2020-as ötkarikás játékokon szerepelhessen. (Erre egyébként a karate mellett a vusu, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a wakeboard, a sofball és a baseball közösen, valamint a birkózás pályázik.) A végső döntést majd szeptemberben hozza meg a NOB Argentínában.

A magyar csapat egy főleg fiatalokból álló csapat, van olyan versenyző, aki épp a matek érettségije után esett be a sajtótájékoztatóra. Fiatalságuk ellenére ezek a versenyzők is komoly tapasztalattal rendelkeznek már, hiszen junior és U21-es versenyeken már mind szép sikereket értek el. Sokaknak ez lesz az első komoly felnőtt megmérettetése, ezért is mondta azt a csapat edzője Ruzsinszki György, hogy "a magyar karate felnőtt korba lépett". Mészáros János, a Magyar Karate Szövetség elnöke szerint 2-3 magyar érem lehet a realitás a kontinensviadalon.

Erre egyébként talán a legeredményesebb magyar karatézó S. Kovács Ádám pályázik a legnagyobb eséllyel. A korábbi kétszeres Vb ezüstérmes versenyzőnk felkészülése nem volt zökkenőmentes, sőt indulását is annak köszönheti, hogy Kőhegyi Zoltán visszalépett 67 kg-ban a javára. Az Európa-bajnokság kezdetére még várni kell csütörtökig, de a versenyzők szerdán egy nagyszabású "flashmob" megszervezésével hívják fel a figyelmet a sportágra. A Hősök terén (délután 3 és 4 óra között) egy óriási "K" betűt formálnak majd és az olimpia jelképét az ötkarikát. A kampány a "The K is on the way" címet kapta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.