Karate

Budapesti karate Eb - Ötven ország versenyzőit várják

Ötven országból várnak versenyzőket a magyar házigazdák a május 9. és 12. közötti karate Európa-bajnokságra, amelynek a káposztásmegyeri Jégpalota ad otthont. A magyar szakvezetés két-három érem megszerzésében bízik.

2013.02.21 13:49MTI

Az eseménnyel kapcsolatos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az Eb a karatésok utolsó versenye lesz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának május végi ülése előtt, amelyen a testület kiválasztja azt a sportágat, melyet az olimpiai programba való felvételre javasol a NOB közgyűlésének.
   
"Hiszem és bízom abban, hogy olimpiai sportág lesz a karate" - mondta Mészáros János, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke. Hozzáfűzte: felkészülten várják a NOB - reményeik szerint kedvező - döntését. Emlékeztetett rá, hogy a NOB vb múlt heti ülésén úgy foglalt állást: a birkózás kerüljön ki a 2020-as nyári játékok programjából.
   
"A Magyar Karate Szakszövetség sportolói és vezetői együtt éreznek a döntés nyomán bizonytalan helyzetbe került birkózókkal, és sajnálnák, ha a sportág eltűnne az olimpiákról - szögezte le Mészáros János, de azt is nyomatékosította, hogy "mindazonáltal a karate már évtizedek óta ott kopogtat az ötkarikás játékok ajtaján".
   
A sajtótájékoztatón emlékeztettek rá: nyolc esztendeje mindössze néhány szavazaton múlott, hogy nem emelték be a karatét az olimpiai programba. Négy éve szintén a kiválasztottak között volt a sportág, akkor azonban a golf és a rögbi mellett tették le voksukat a NOB-tagok.
   
Az MKSZ arra kéri a hazai sportvezetést, hogy támogassa a sportág olimpiai törekvéseit, s ezzel összefüggésben a májusi budapesti Eb-t is. A szövetség úgy látja, hogy a magyar karatékák olimpiai részvétel esetén már a bemutatkozáskor, 2020-ban képesek lehetnek érmet nyerni az országnak. A derűlátást erősíti a magyar utánpótlás legjobbjainak közelmúltbeli remeklése: a világ- és Európa-bajnoki első helyek után minden idők legsikeresebb szereplését jelentette a februári törökországi korosztályos Eb-n szerzett két arany és három bronz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.