Jótékonykodik a gitárjaiból a hollywoodi színész

Különleges gyűjteménytől szabadul Richard Gere

Ha gitárról esik szó, többnyire híres zenészekre, ikonikus sztárokra gondolunk. Pedig a színészeknek is lehet hobbija a gitárgyűjtés - egy darabig. Richard Gere most szabadulna relikviáitól.

2011.08.18 12:34ma.hu

Richard Gere világszerte színészkarrierje révén ismert, közben pedig kevesen tudják, hogy valójában emellett képzett zenész is, aki mellesleg igen tekintélyes gitárgyűjteményt halmozott fel az elmúlt évtizedek során. Ezeket most árverésre bocsátja, az aukcióra októberben kerül sor - mondta el a sajtónak a híres Christie's aukciósház szóvivője.

A Micsoda nő! és a Chicago sztárja 20 éven keresztül gyűjtögette gitárjait, amelyek közt olyan márkák is fellelhetők, mint a CF Martin, a Gibson és a Fender, de tulajdonában van Albert King gitáros hangszere, Peter Tosh jamaicai reggae-zenész gitárja és egy elismert amerikai gitárkészítőtől, James D'Aguistótól származó darab is.

"Ez egy izgalmas lehetőség a gyűjtőknek és a rajongóknak egyaránt, hogy kihasználják Gere eddig ismeretlen tehetségét a gyűjtemények kialakításához" - mondta el Kerry Keane, aki az aukciósház hangszerrészlegének vezetőjeként tisztelettel adózik a gyűjtemény előtt. "Amit egy életen át csinált, az szinte enciklopédikus ábrázolása az amerikai gitárkészítésnek" - fogalmazott.

Az október 11-én kalapács alá kerülő, 110 darabból álló kollekció összértéke mintegy egymillió dollárt tesz ki, az egyik kiemelkedő darabért, egy 1958-as Gibson Flying V elektromos gitárért egymagában 90 ezer dollárt várnak - a hangszer Albert King tulajdona volt egykoron. Egy másik értékes hangszer 1931-ből származik, a Martin-design egyik legkeresettebb darabja, egy D-28-as típus, amit az előzetes becslések szerint 50-70 ezer dollár közti áron üthetnek le.

Gere gyűjteménye annak az életen át tartó szerelemnek az eredménye, amely a trombitával kezdődött a zene iránt, még jóval azelőtt, hogy gitározni, majd zongorázni kezdett volna. "Ezek igazi baráti segítséget nyújtottak a legjobb és a legrosszabb időkben is. Sosem terveztem tudatosan a gyűjtemény összerakását. Csak megvettem, ha megtetszett valamelyik, vagy ha szép hangja volt és jó volt játszani rajta" - mesélte a sztár.

"Néhány tényleg nagyon különleges. Bár nem kis fájdalmat okoz megválni tőlük, minden egyes darabon játszottam, szerettem és megbecsültem őket - ahogy a következő tulajdonosuk is fogja" - fejezte ki reményét. A befolyó összegből egyébként különféle jótékonysági szervezeteket szeretne támogatni, szerte a világon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.