Színház a világhálón

Különleges színházi projekt indul!

A netkomédiát az ötletgazda egy nagy közös játéknak nevezte, a hozzászólók között várhatóan intenzív párbeszéd generálódik majd és együttesen hoznak létre egy két felvonásos vígjátékot.

2010.09.24 10:45MTI

Netkomédia címmel különleges színházi projekt indul: a közönség ötleteiből az interneten születik színdarab, amelyet a Szombathelyi Fesztiválszínház 2011 augusztusában mutat be.

Mint azt Schlanger András színész-rendező, a netkomédia ötletgazdája a projektet bemutató csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a színházrajongók weboldalukon oldalon írhatják le ötleteiket, javasolhatnak témát, helyzeteket, konfliktusokat és karaktereket.

A hozzászólók között várhatóan párbeszéd indul meg, vitáznak, továbbgondolják egymás bejegyzéseit, végül kikristályosodik néhány ötlet. Ezeket a zsűri október közepén értékeli, majd pályázatot ír ki maximum 12 szereplős, két óra hosszú, két felvonásos vígjáték megírására.

Az érdeklődők a bemutatóig figyelemmel kísérhetik, befolyásolhatják, alakíthatják a történetet, a figurákat, sőt, még a szereplő művészeket is ők választhatják ki.

Az elkészült műveket az interneten közzéteszik, tehát bárki nyilvánosan véleményezheti, rangsorolhatja és szavazhat a legjobban tetszőre.

A zsűri a közönség voksait figyelembe véve dönt az eredményről. A tervek szerint már az olvasópróbákat, végül pedig a bemutatót is élőben követheti a publikum az interneten.

Schlanger András a netkomédiát egy "nagy közös játéknak" nevezte, ami azért is érdekes, mert a nézők mondják el, milyen helyzetek, figurák, konfliktusok izgatják őket.

A kortárs szerzők alig írnak vígjátékokat, kevesen vállalkoznak arra, hogy mindennapi, élő helyzeteket mutassanak be - tette hozzá. Véleménye szerint az internet nem kikerülhető része a mai világnak, alakítja és formálja a társadalmat, az emberi kapcsolatokat.

Az ötleteket és az elkészült pályaműveket bíráló zsűri elnöke Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója, tagjai Várady Szabolcs író, költő, műfordító, szerkesztő, Bognár Róbert műfordító, dramaturg, szerkesztő, Rudolf Péter és Schlanger András színész-rendező.

A fővédnök Lator László költő, műfordító, irodalomtörténész, aki azért kapcsolódott a kezdeményezéshez, mert - mint a sajtótájékoztatón elmondta - "minden játék érdekli".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.