Változatok északi fényre

Norvég nap a Duna Televízióban

A szédítő fjordok, a villódzó fények, a fehér éjszakák földje - ez Norvégia. Észak szerelmesei az idén is ellátogathatnak a Duna Televízióval a távoli, szépséges, példásan működő világba: szeptember 24-én, csütörtökön a Változatok északi fényre című norvég tematikus nap keretében dokumentumfilmek, portrék, mesék, különleges történetek visznek közelebb a skandináv országhoz.

2009.09.16 20:10ma.hu

2009-ben ünnepeljük Knut Hamsun, a Nobel-díjas norvég író születésének 150. évfordulóját – szülőhazájában az idei évet emlékévvé nyilvánították a tiszteletére, és ez alkalomból avatták fel az első norvégiai Hamsun Központot is.

A Duna Televízió stábja a nyughatatlan lelkű, csavargó természetű művész nyomába eredt, végigjárva életútja néhány főbb állomását. S hogy mit jelentett a híres írónak Észak és mit jelent ő ma a norvégoknak – mindez kiderül a Világkikötő norvég különkiadásából, a Knut Hamsun nyomában című filmből (20.30). Hogyan marad fenn egy elszigetelt halászfalu Európa legészakibb tájain?

Hány nyelvet beszélnek egy kétezres norvég településen? Mit keresett egy 18. századi magyar csillagász ott, ahol hónapokig tart az éjszaka? A titkokat felfedi a Vardø– világ a végeken című ismeretterjesztő film. (16.45 ) S hogy a Sarkkör felett maradjunk: a Norvégia két tételben (00.15) varázslatos tájakra kalauzol.

A forgatócsoport ellátogatott a híresen szép Lofoten-szigetek halász-településeire, és megnézte, hogyan tenyésztik a rénszarvast lappföldi rokonaink. A fővárosi élet forgatagáról az Oslo, a tenger városa című filmetűd tudósít (08.25), míg A világörökség kincsei sorozatban megismerkedhetünk a világ legrégebbi fennmaradt fatemplomával, a viking és keresztény hit találkozásakor épült urnesi dongatemplommal (08.40). Mint tudjuk, a világon mindenütt vannak magyarok.

Ám kevesen vannak olyanok, akik filmen rögzítették volna az 1956-os eseményeket. A Norvégiában élő Csák János operatőr egyike azoknak, akik lencsevégre kapták a forradalmat.

Az Északon közismert filmes a Tekercsek vándortarisznyában – Találkozások Csák Jánossal című portréfilmben (14.40) mesélt forradalmi emlékeiről, munkái sorsáról, emigrációjáról.

Magyar származású norvégiai az a rendező is, aki egy család történetét próbálta megfejteni hatvan év után. Mónika kinyitott egy szekrényajtót és kiesett belőle egy fénykép, ami egy országhatárokon átnyúló, nagy szerelem titkát fedte fel. (Örökké a tied – 15.55) Az élet forgatókönyve Norvégiában sem más, mint mifelénk – legfeljebb nagyobb szerepet játszik benne a természet…

Három huszonéves fiatal történetét meséli el a sok humorral átszőtt, csavaros esti játékfilm, a Szörnycsütörtök (21.25) És hogy a klasszikus zene híveinek is jusson az északi örömökből: Erich Bergel vezényletével, Jandó Jenő előadásában hallható a nagy zeneszerző, E. H. Grieg egyik legtöbbet játszott műve, az A-moll zongoraverseny (15.10).

A norvég tematikus napon a kicsi nézőkről sem feledkezett meg a Duna Televízió: ezúttal kivételesen mesére kelhetnek a gyerekek (Norvég népmesék – 08.05.).

A megszokott esti mesében pedig ellátogatunk a trollok birodalmába, és találkozunk a furfangos Tyrihanssal, aki eszével nyerte el a királylány kezét (17.30).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.