Háromnapos műsorfolyamot szentelnek neki!

Pécsi napok a Duna Televízióban

Háromnapos műsorfolyamot szentel a Duna Televízió augusztus 21. és 23. között Pécs városának. A műsorsorozat egyrészt az 1000 éves Pécsi Egyházmegye és a Vallási kultúra éve ünnepi rendezvényeihez kapcsolódik, másrészt bemutatja azt a várost, amelyEurópa Kulturális Fővárosa lesz 2010-ben.

2009.08.18 15:30MTI

A háromnapos műsorfolyamot a Közbeszéd augusztus 18-i, kedd esti adása vezeti fel 20 órakor.

A program meghívott vendégei: Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Rubovszky Rita, a Hungarofest Nemzetközi Rendezvényszervező KHT igazgatója, akik a küszöbön álló nagyszabású eseményről mesélnek.

A csatorna augusztus 23-án, 11 órakor ünnepi szentmisét közvetít a pécsi Bazilika előtti Szent István térről, majd aznap este 19.30-kor Mahler: Ezrek szimfóniája - a Pécsi Egyházmegye 1000 éves alapításának tiszteletére adott ünnepi koncertet láthatják a nézők.

A Pécsi Városi Televízió által készített az 1 csepp Pécs című sorozatban nevezetes személyek mesélnek a városról. Püspökvár kertjében találkozhatunk Mayer Mihály megyéspüspökkel, aki már teológus korában is gyakran elmélkedett ezen a helyen.

22.00-kor Várkonyi György vezet végig minket a Múzeum utcában, augusztus 22-én, szombaton 9.20 perckor Újvári Janka Jászai-díjas bábművész a Bóbita Bábszínházat mutatja be, majd 15.15-kor Pécs irodalmi emlékhelyeit kereshetjük fel Bertók László Kossuth-díjas költővel. Augusztus 23-án, vasárnap 16.45-kor dr. Stark Andrással, a Pécsi Zsidó Hitközség alelnökével látogathatunk el a Kossuth téren álló Zsinagógába. Szintén a város híres személyiségeiről vallanak különböző portréfilmek: az In memoriam Csorba Győző (augusztus 21., 17.00) az Életközelben - Beszélgetés Lantos Ferenccel (augusztus 22., 15.30) és a Kézjegy (augusztus 23., 21.35).

Az augusztus 21. és 23. között adásba kerülő kerekasztal-beszélgetések vendégei - Közbeszéd (augusztus 18., 20.00) Mecsekaljai disputa (augusztus 21., 21.05) és Pécsi Törzsasztal (augusztus 22-én., 16.30) - is a helyi művészeti élet neves képviselői lesznek.

Rendhagyó színházi vállalkozásnak lehetnek tanúi a nézői szombat este 21 órakor. T. S. Eliot: Gyilkosság a székesegyházban című darabját közvetítik élőben a Pécsi Székesegyházból.

A Kívánságkosár is a nagyszabású eseménysorozattal foglalkozik, augusztus 21-én, 11.30-kor jelentkező adásában a budapesti stúdióba várják a Pécsett született, illetve Pécsről elszármazott személyiségeket. Ünnepi különkiadása augusztus 22-én, szombat 11.30-kor pedig élőben jelentkezik a Szent István térről.

A három tematikus nap keretében felidézik Sopianae és az őskereszténység építészeti emlékeit, a helyet, ahol 1367-ben Nagy Lajos király megalapította az első magyar egyetemet, s amely az elmúlt századok folyamán Magyarország egyik szellemi központjává vált.

Bemutatják az állandóságban a változásokat, az iskolavárost, a tudomány és művészet műhelyeit, a gazdag szellemi tradíciót, a minden hatást feldolgozni kész és mindig megújulni tudó alkotókedvet, s megszólaltatják a tudományos és művészvilág képviselőit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.