50 éve halt meg a magyar amorózó

Jávor Pál emléknap a Duna Televízióban

Ötven éve, 1959. augusztus 14-én halt meg minden idők egyik legkedveltebb magyar színésze, Jávor Pál. A Duna Televízió augusztus 16-án, vasárnap filmekkel és beszélgetésekkel eleveníti fel a filmcsillag munkásságát.

2009.08.12 13:45ma.hu

Az Igen vagy nem? (1940) című népszerű játékfilmben Jávor Pál egy szerelmes mérnököt alakít; Muzsikál a mozi című összeállításunkban a színészóriás legismertebb filmjeiből csemegézünk.

A bor mellett, cigányzenére nótázó, tetőtől talpig mindig elegáns úrra emlékezik Heti Hírmondó című műsorunk is Szörényi Éva Kossuth-díjas, Érdemes-és Kiváló művész, valamint Bárdy György Jászai Mari-díjas, a „Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal” kitüntetett, Érdemes-és Kiváló művész segítségével.

Jávor Pál - a 20. század egyik legismertebb és legkedveltebb magyar színésze - 1902. január 31-én született Aradon. Első munkáját a fronton kapta, ahol leveleket kézbesített katonáknak; később az Aradi Hírlap újságíró gyakornoka lett. Dániába vágyott, a véletlennek köszönhetően azonban Budapesten kötött ki…

Az Országos Színészegyesület Színészképző Iskolájának elvégzése után számos budapesti és vidéki színház szerződtette, és természetesen a „hetedik művészet” is hamar felfedezte magának: a magyar némafilmgyártás Jávor Pállal végződött (Csak egy kislány van a világon, 1929), a hangosfilmgyártás pedig vele indult el.

Jávornak adatott meg ugyanis az a filmtörténeti pillanat, hogy megformálhassa az első magyar hangos-, és egyben zenés film, A kék bálvány (1931) férfi főszerepét. Miután a második hazai hangosfilmben, a Hyppolit, a lakájban (1931) is szerepet kapott, nélkülözhetetlen alakjává vált a háború előtti magyar filmiparnak.

Jávor a ’30-as ’40-es években valóságos kultuszt teremtett: az elegancia, az udvariasság testet öltött alakja volt, és természetesen nők ezrei rajongtak a - később fogalommá vált - "Jávor-bajusz" és „Jávor-kalap” gazdájáért.

A magyar amorózó 1929 és 1945 között több mint 70 filmben játszott, egy rövid kitérő erejéig még Hollywoodban is megfordult. A sármos szívtiprót olyan népszerű filmekben láthattuk, mint a Köszönöm, hogy elgázolt (1935), A csúnya lány (1935), A Noszty fiú esete Tóth Marival (1938), a Halálos tavasz (1939), A szerelem nem szégyen (1940), a Dankó Pista (1941), az Egy csók és más semmi (1941), az Egy tál lencse (1941), a Makrancos hölgy (1943) vagy a Valamit visz a víz (1943); a vásznon olyan csodás színésznőket ölelhetett, mint Karády Katalin, Szörényi Éva, Tolnay Klári, Muráti Lili, Szeleczky Zita vagy Turay Ida.

A Duna Televízió augusztus 16-án, vasárnap több műsorában is feleleveníti a színészlegenda munkásságát. 13:30-tól az 1940-ben forgatott Igen vagy nem? című játékfilmjét vetítjük.

A vidám moziban Jávor Pál oldalán olyan népszerű színészeket láthatunk, mint Muráti Lili, Szörényi Éva, Mály Gerő és Páger Antal. 14:45-től Muzsikál a mozi című összeállításunkban Jávor Pál filmjeiből válogatunk. 20:00 órától a Heti Hírmondó is kiváló színészünkre emlékezik.

Műsorunkban Szörényi Éva Kossuth-díjas, Érdemes-és Kiváló művész, valamint Bárdy György Jászai Mari-díjas, a „Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal” kitüntetett, Érdemes-és Kiváló művész mesél arról, milyen is volt közösen dolgozni „mindenki Jávor Palijával”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.