A Puskin moziban

Tizenegy bemutató az Izraeli Filmhéten

Tizenegy filmen keresztül kap képet a néző Izrael mindennapjairól az Izraeli Filmhét keretében péntektől november 21-ig, de speciális bemutatót is tartanak november 22-én Gila Almagor, az izraeli film "nagyasszonya" részvételével. A filmeket a Puskin moziban vetítik.

2012.11.13 11:25MTI

A 16. alkalommal megrendezett filmmustrán láthatják az érdeklődők Joseph Cedar Lábjegyzet című drámáját, amelyet Izrael az idei Oscar-díjra jelölt. A tavaly készült film apa és fia versengéséről, kétségbeesett konfrontációjáról szól.

A bátorság völgye (2010), Dan Wolman munkája történelmi témát, az európai zsidók 19. század végi palesztinai bevándorlását dolgozza fel egy fiatal orosz bevándorló lány ottani életkezdésén keresztül.

A Dina Zvi-Riklis rendezte alkotás, a Három anya (2006), amelyben az egyik szereplő Gila Almagor, hármas ikrek története; anyjuk bába volt Faruk, az utolsó egyiptomi király udvarában, onnan menekült 1958-ban Izraelbe.

A Láthatatlanok című filmdrámát Michal Aviad rendezte, tavaly az alkotás elnyerte a Berlinalén az ökumenikus zsűri díját. A film két megerőszakolt nő történetéről szól a tények és a fikció ötvözésével.

A Késői házasság című vígjáték Dover Kosasvili 2001-ben készült munkája arról szól, hogy a grúz gyökerű izraeli család meg akarja nősíteni a fiút, de a pár összehozása valahogy soha nem sikerül. Kiderül, hogy a fiú egy nála idősebb, gyerekét egyedül nevelő asszonyt szeret, és ez vezet a bonyodalmakhoz.

A Szerelmi élet - Maria Schrader 2007-es rendezése - hűtlenségről, szenvedélyes szerelemről szó. A film Cruja Salev Love Life című bestsellerregényéből készült.

A Tábortűz című, 2004-ben készült filmdráma, Joseph Cedar munkája, a Berlinalén Don Quijote-díjat kapott. A film egy nő személyes harcáról szól az elfogadásért, és egyben egy olyan politikai mozgalom portréja, amely milliók életére kihat a Közel-Keleten.

A Tágra nyílt szemek című alkotás Haim Tabakman 2008-ban készült alkotása a jeruzsálemi ortodox közösségben élő családapa története. Üzletébe egy jóképű, fiatal segéd érkezik és jelenléte fölforgatja a hitbuzgó hentes életét.

A szíriai menyasszony című drámai vígjáték Eran Riklis 2004-ben készült munkája. Az ara egy izraeli drúz faluból férjhez megy egy szíriai tévésztárhoz és tudja, hogy ha átlépi az izraeli-szír határt, soha többé nem térhet vissza falujába.

Avi Neser játékfilmje, a 2010-ben bemutatott A házasságközvetítő című alkotás az izraeli történelemnek azt a szeletét mutatja be, amikor a fiatal társadalom még cipeli magán a II. világháborúban átélt trauma emlékeit és szembesülnie kell a 60-as évek kulturális-szexuális forradalmával.

Eli Cohen 1988-ban készült filmdrámáját, az Aviya nyara című alkotást november 22-én speciális vetítésen mutatják be Gila Almagor színésznő részvételével. A filmsztár önéletrajzi ihletésű könyvéből készült a forgatókönyv, és a film 1989-ben Ezüst Medvét kapott a Berlinalén - olvasható az izraeli nagykövetség MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

Gila Almagor 1939-ben született Haifán német bevándorló szülőktől. A Habima izraeli nemzeti és a Cameri színházban játszott, 49 filmben és tévésorozatban szerepelt, 3 forgatókönyvet írt. 2004-ben megkapta a legmagasabb állami kitüntetést, az Izrael-díjat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.