A marosvásárhelyi Kultúrpalotában

Orosz-ukrán film nyerte az Alter-Native rövidfilmfesztivál fődíját

Orosz-ukrán koprodukcióban készült film, az Egy véletlen esemény jelentéktelen részletei nyerte a marosvásárhelyi Alter-Native nemzetközi rövidfilmfesztivál fődíját.

2012.11.11 17:44MTI

A huszadik alkalommal megrendezett fesztivál díjnyertes filmjeit vasárnap délben vetítették le a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A rendezvény fődíját Mihail Meszteckij Egy véletlen esemény jelentéktelen részletei című, orosz-ukrán koprodukcióban készült 28 perces filmje nyerte. A kisfilm két, egymás mellett veszteglő vonat utasai között kialakuló kapcsolatokról szól.
   
Marosvásárhely város díját Michaela Pavlatova francia-cseh koprodukcióban elkészült Villamos című filmje, a román kulturális és örökségvédelmi tárca díját a perui Julio O. Ramos A tükrök mögül című filmje kapta. A legjobb diákfilmnek járó Simó Sándor-emlékdíjat a lengyel Lukasz Borowszkinak ítélte a zsűri a Három nap szabadság című filmjéért. A román rádió kulturális adójának díját az argentin Juan Pablo Zaramella kapta a Luminaris című filmjéért, az Erdély Magyar Televízió díját az orosz Kamilla Szafina kapta Chippendale című alkotásáért.
   
A legjobb erdélyi magyar rendezőnek járó díjat Felméri Cecília kolozsvári rendező vehette át a Végtelen percek című mozgóképért.
   
Az idei Alter-Native rövidfilmfesztiválra 778 alkotás érkezett. Az előzsűrizés után 27 ország 59 filmje került be a versenyprogramba.
   
Sipos Levente, a fesztivál főigazgatója az MTI-nek elmondta, a zsűri egybehangzó véleménye szerint rendkívül erős volt a mezőny, remek filmek közül kellett kiválasztani a legjobbakat.
A főszervező hozzátette, azt tartja csodának, hogy - ha egyre nehezebb anyagi körülmények között is - de évről évre meg tudják rendezni a fesztivált.
A szerdától és vasárnapig tartó fesztivál keretében a versenyprogram mellett több magyar és román nagyjátékfilmet is levetítettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.