Nem közpénzből kell támogatni

Klaus megvétózta a filmgyártás támogatásáról szóló törvényt

Megvétózta a cseh filmgyártást és az audiovizuális műveket támogató törvényt Václav Klaus államfő, aki szerint a filmipar egy szokványos gazdasági ágazat, nem pedig közvagyon, amelyet közpénzekből kellene támogatni.

2012.11.12 18:30MTI

A törvény alapján az állami filmalap a jövő évtől évente mintegy 300 millió koronát kapott volna filmgyártásra. Az összeg fele a kereskedelmi televízióktól származott volna, és a filmalapba került volna például a mozik jegyár-bevételének 1 százaléka is. "Úgy vélem, hogy nem a pénzhiány a cseh filmgyártás igazi problémája - kevés pénzből is lehet kitűnő filmeket forgatni -, hanem inkább a művészi elképzelések hiánya" - indokolta döntését a cseh államfő. 

Az elnöki vétó után a vitatott törvény visszakerül a képviselőházba. Felülírásához a 200 tagú testületben legalább 101 támogató szavazat szükséges. Klaus emlékeztetett: már 2006-ban megvétózta a hasonló tartalmú és célú törvényt, amely végül nem is lépett hatályba. "Álláspontom azóta sem változott" - szögezte le az államfő. Szerinte indokolatlan, hogy a filmgyártást előnyben részesítsék más hasonló tevékenységekkel szemben. 

"Továbbra is elfogadhatatlannak és indokolatlannak tartom, hogy az állam a filmipari vállalkozókat akarja támogatni, és nem például a cseh zenét, a cseh képzőművészetet, a cseh építészetet, a cseh irodalmat, a cseh színházat vagy a cseh sportot" - írta indoklásában az államfő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.