Az 1500 eurós díj

Az Öt törött kamera című film tarolt a Verzió-fesztiválon

A közönség szavazatai alapján a palesztin Emad Burnat és az izraeli Guy Davidi Öt törött kamera című alkotása nyerte el az 1500 eurós Verzió-díjat, és idén először a diákzsűri által odaítélt 100 ezer forintos különdíjjal is a holland-francia-izraeli-palesztin koprodukcióban készült dokumentumfilmet jutalmazták 9. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál zárónapján.

2012.11.11 19:44MTI

Emad Burnat és Guy Davidi 2011-ben készült közös filmje egy ciszjordániai, Rámalláh melletti falu életéről és küzdelméről szól. Emad gazdálkodó vesz egy kamerát, hogy negyedik fia születését megörökítse. Ettől kezdve szenvedélyévé válik, hogy dokumentálja családja és szülőfaluja pillanatait. Filmre veszi a Palesztina és Izrael között húzódó fal építését, a gyarapodó izraeli telepeket, az ellenállás eseményeit, a letartóztatásokat és a haláleseteket.     
   
Mint arról Seres Mariann, a fesztivál sajtófelelőse az MTI-nek beszámolt, a programsorozat zárónapján az iráni Dzsafar Panahi titokban készült dokumentumfilmjét, az Ez nem egy film című alkotást vetítették, a film jövő héttől látható a mozikban. Az iráni rendező jelenleg házi őrizetben van teheráni lakásában.
   
A 9. Verzió idén is ízelítőt adott a legutóbbi évek dokumentumfilm-terméséből. Friss, kreatív, rendkívül érzékeny témákat feldolgozó filmeket láthattak a nézők a világ minden tájáról: olasz hajléktalanokról, orosz autista fiúról, svéd transzszexuálisokról, zambiai poligámiáról, chilei politikai üldözöttekről, a magyar bajuszról és a börtönrapról - mondta a Seres Mariann.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.