Több ezren vannak az utcán

Az elnök mellett tüntetnek Damaszkuszban

Több ezren vonultak utcára szerdán Damaszkuszban, hogy támogatásukról biztosítsák Bassár el-Aszad szíriai elnököt, aki már hetek óta képtelen megfékezni az ellenzéki tüntetéseket.

2011.06.15 16:04MTI

Közben a kormány a hatósági erőszak elől Törökországba menekült szíriaiak mielőbbi hazatérését sürgeti.
   
Az államfő mellett tüntetők a főváros nyugati részén található Mazze negyedben, "a legnagyobb szíriai zászló" körül gyűltek össze. Az állami televízió közlése szerint "a kezdeményezés célja a nemzeti egység melletti elkötelezettség kinyilvánítása és a külföldi beavatkozási kísérletek elutasítása".
   
Az állami televízió szerint Dzsiszr-es-Sugúrban újabb tömegsírt találtak, benne a biztonsági erők tagjainak holttesteivel.
Egy ellenzéki szóvivő szerint a katonák ellenőrzése alá vont Dzsiszr-es-Sugúr után Idlib tartomány több más településén is folytatják a razziát az Aszadhoz hű erők.
   
Szerdán ezrek hagyták el az északi Maarrat-en-Númánt, miután a hadsereg harckocsikkal nyomult be, hogy leszámoljon az ország nyugalmát megbolygató "fegyveres terroristákkal". Közben az ország olajban gazdag keleti régiójában is megjelentek a harckocsik, egy héttel azután, hogy tízezrek követelték Aszad távozását.
   
Bár a hatósági leszámolás folytatódik, a szíriai kormány szerdán felszólította az erőszaktól való félelem miatt szinte teljesen kiürült Dzsiszr-es-Sugúrnak és környékének Törökországba menekült lakóit, hogy térjenek haza, mivel lakhelyükön helyreállt a biztonság, és az alapvető közszolgáltatások is elérhetők. Eddig már közel 9 ezren döntöttek úgy, hogy a szomszédos országban keresnek menedéket, ellátásukról a Vörös Félhold török szervezete gondoskodik.
   
Az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint szerdán Ankarába érkezik Aszad egyik megbízottja, hogy Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel tárgyaljon a határ közelében a menekültek ezrei miatt kibontakozó válsághelyzetről. A török kormányfő a minap "barbárságnak" nevezte a szíriai tüntetések vérbe fojtását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.