Heves harcok

Szíria: páncélosok vonultak be a török határnál fekvő Dzsiszr es-Sugúrba

A szíriai hadsereg páncélozott harcjárművekkel bevonult vasárnap reggel az arab ország északnyugati részén, a török határtól nem messze fekvő Dzsiszr es-Sugúr városba - közölte az állami tv.

2011.06.12 12:47MTI

A hivatalos tájékoztatás szerint még délben is "heves" harcok folytak a városban a bevonuló hadsereg és az ott működő "terrorista csoportok" tagjai között.

Szíriában három hónapja tömeges megmozdulásokon követelik Bassár el-Aszad elnök távozását.

Az ellenzék szerint nagyszabású katonai művelet kezdődött Dzsiszr es-Sugúrnál; nagyjából 200 páncélozott harcjármű vonult be a városba déli és keleti irányból, helikopterek támogatásával, és aknavetőkkel is lövik a települést, amely stratégiai ponton fekszik: a Szíria második legnagyobb városát, Aleppót a legnagyobb kikötővel, Latakiával összekötő út mentén.

Ellenzéki források szerint több száz zendülő katona sáncolta el magát a városban, ahol hétfőn 120 katona halt meg. A hivatalos verzió szerint a kormányellenes lázadók ölték meg őket, a rendszer ellenzéke viszont azt állítja, azért ölték meg a katonákat, mert megtagadták a parancsot, hogy civilekre lőjenek. A szíriai hatóságok kitiltották a külföldi újságírókat az arab országból, ezért nagyon nehéz független forrásból megerősíteni a szembenálló felek állításait.

Egyelőre nem lehet tudni, hányan haltak meg a vasárnap reggel kezdődött harcokban.

Az egykor 40 ezres városból, amelyet csaknem egy hete zárt körül a szíriai hadsereg, szinte mindenki elmenekült az elmúlt napokban, a többség északra, az alig 40 kilométerre fekvő török határ felé. A határ térségében helyszíni értesülések szerint szíriai oldalon tízezer ember gyűlhetett össze. Török adatok szerint eddig több mint ötezren keltek át a határon, róluk a Vörös Félhold szervezet menekülttáboraiban gondoskodnak.

Az Egyesült Államok ismét elítélte a szíriai vezetést az ellenzékkel szembeni "brutális fellépés" miatt, és követelte, hogy Aszad elnök tegye lehetővé, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) munkatársai "azonnal és korlátozás nélkül" bejuthassanak a harcok sújtotta területre.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában sikertelenül zárult az újabb egyeztetés a hét közepén négy EU-tagállam által beterjesztett határozattervezetről, amely elítélné Szíriát a tüntetőkkel szembeni brutális fellépésért. Oroszország és Kína képviselője el sem ment a tárgyalásra.

Az egyiptomi külügyminiszter úgy nyilatkozott az al-Hajat című napilapnak, Kairó is ellenzi Szíria elítélését, s a színfalak mögött azon dolgozik, hogy ehelyett Damaszkuszban fogadják a nyugati országok különleges megbízottját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.