Hirtelen pedofíl lett és erőszakoló...

Wikileaks- Assange tagadja a nemi erőszak vádakat

A svéd legfelsőbb bíróság elutasította csütörtökön Julian Assange WikiLeaks-alapító azon kérését, hogy fellebbezhessen az ellene nemi erőszak gyanújával kiadott elfogató parancs ellen - jelentették be hivatalosan.

2010.12.02 13:49MTI

A svéd rendőrség közölte, hogy új, kiegészített elfogatási parancsot kiadására kéri az Interpolt. Assange ügyvédje szerdán fellebbezett a nemzetközi elfogató parancs ellen, amelyet svéd kérésre a nemzetközi rendőrségi szervezet adott ki aznap hajnalban. A legfelsőbb bíróság döntése azt jelenti, hogy a nemzetközi elfogató parancs érvényben marad.

Nem tudni biztosan, hogy a férfi most hol tartózkodik, de a The Independent című brit lap csütörtökön azt jelentette, hogy valószínűleg Délkelet-Angliában van, és egy meg nem nevezett brit rendőrségi forrás is azt közölte a The Times című lappal, hogy ismerik a férfi hollétét.

A forrás közölte továbbá, hogy hiba van a svéd elfogató parancsban, a brit hatóságoknak emiatt nem volt joguk őrizetbe venni Assange-t. A súlyos, szervezetten elkövetett bűncselekmények felderítésével megbízott brit hatóság (SOCA) hivatalosan azt közölte, hogy "technikai részletek" miatt késik Assange őrizetbe vétele.

A svéd rendőrség ezt követően csütörtökön elismerte, hogy eljárásbeli hibát követett el, és bejelentette, hogy új, kiegészített parancsot adnak át az Interpolnak, hogy annak alapján a brit hatóságok végre tudják hajtani a parancsot. A parancsnak tartalmaznia kell minden felmerült bűncselekmény esetében, hogy az maximálisan mekkora büntetéssel sújtható - magyarázta a bűnügyi rendőrség egyik tisztségviselője. Tommy Kangasvieri, a svéd rendőrség Interpol-összekötője azonban nem tudta megmondani, hogy mikorra készül el az új parancs.

Assange kezdettől fogva elutasította az ellene hangoztatott vádat. A WikiLeaks alapítója azt állítja, hogy összeesküvést szerveztek ellene, mert honlapja titkos amerikai külügyi dokumentumokat szivárogtat ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.