"Izraelt gyűlölő, tekintélyelvű ember"

WikiLeaks - Becsületsértéssel vádolja az amerikai diplomatákat a török miniszter

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök becsületsértéssel vádolt szerdán egyes amerikai diplomatákat, akik a WikiLeaks oknyomozó honlap kiszivárogtatásai szerint egy iszlamista kormány élén álló, Izraelt gyűlölő, tekintélyelvű emberként írták le őt.

2010.12.01 19:54MTI

Az amerikai diplomácia életéből vett titkos dokumentumok szerint az Egyesült Államok és NATO-szövetségesének viszonya bonyolult és nehézkes. Amerikai követek kételkednek Törökország nyugati irányultságában, és többször összeütközésbe keveredtek már Ankarával az iráni atomprogram ürügyén.

Erdogan szerint Washingtonnak felelősségre kellene vonnia diplomatáit. A kormányfő azt állította, hogy a nyilvánosságra hozott dokumentumok pontatlan információkat és hazugságokat is tartalmaznak. Török tisztségviselők szerint a kiszivárogtatott információk nem lesznek komolyabb hatással a török-amerikai kapcsolatokra, sőt, Abdullah Gül elnök szerint a titkok kifecsegése egy cselszövés része.

Ehhez képest azonban Erdogan szavai megfigyelők szerint valódi haragról tanúskodtak.

A miniszterelnök szerint Törökországnak jogi útra kellene terelnie egyes amerikai diplomaták ügyét. Egy török napilap szerint a WikiLeaks lépése után Barack Obama amerikai elnök Gült és Erdogant is felhívta, hogy megpróbálja megelőzni a botrányt. 2004-ben az Egyesült Államok akkori törökországi nagykövete, Eric Edelman "féktelen becsvággyal" rendelkező politikusként jellemezte Erdogant, akinek Igazság és Fejlődés nevű pártja (AKP) 2002-ben került hatalomra.

Edelman szerint a török kormányfő magabiztossága abból ered, hogy "Istentől kapott küldetésként" tekint hivatalára.


Edelman egy másik nyilatkozatában azt állította, hogy "a párton belül Erdogan hataloméhsége tekintélyelvű stílusában és bizalmatlanságában nyilvánul meg". Ahogy Erdogannak és feleségének, Eminének egy korábbi vallási tanácsadója fogalmazott: "Tayyip testvér hisz Istenben...de nem bízik benne."

A korrupció elterjedtségére figyelmeztetve Edelman értesítette Washingtont arról, hogy a gyanú szerint Erdogan nyolc svájci bankszámlával rendelkezik.

A kormányfő mostani válaszában elmondta, hogy "egy fillére sincs svájci bankokban", és felajánlotta lemondását arra az esetre, ha az amerikai diplomata állítása mégis valósnak bizonyulna. Erdogan tájékoztatott arról, hogy a nemzetközi jog keretein belül becsületsértés miatt retorziókhoz folyamodna. Az amerikaiak a török külpolitika irányváltása miatt is aggódnak: egy török tisztségviselő szerint Ahmet Davutoglu külügyminiszter, az új török külpolitika szellemi atyja "különösen veszélyes" ember.

James Jeffrey, az amerikaiak - időközben posztjáról már szintén távozott - törökországi nagykövete egy izraeli diplomata panaszára hivatkozva a következő üzenetet továbbította hazájának: Erdogan "fundamentalista, és vallási okokból kifolyólag gyűlöli a zsidókat".

Jeffrey 2010-es végső összegzésében két kérdést tett fel: "Vajon azt jelenti-e mindez, hogy Törökország innentől kezdve jobban összpontosít külpolitikájában az iszlám világra és muszlim hagyományaira?

Teljességgel így van. Vajon azt jelenti-e mindez, hogy hátat fordít nyugati irányultságának és az együttműködésnek? Biztosan nem." Az Egyesült Államok azonban Jeffrey szerint kénytelen lesz elismerni, hogy Ankara "ezentúl gyakrabban megy majd a saját feje után".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.