Hacker akadályozta az oknyomozó portált

Az Udvari Bolond bénította meg a WikiLeaks-et!

Egy hacker bénította meg vasárnap a Wikileaks-et, röviddel azután, hogy az oknyomozó portál megkezdte több százezer oldal titkos amerikai diplomáciai sürgöny közreadását - jelentette hétfőn a CNN.

2010.11.29 18:51MTI

A The Jester (az Udvari Bolond) álnevet használó ismeretlen a jó ügyek mellett kiálló "hacktivistának" tartja magát. A WikiLeaks elleni támadást azzal indokolta, hogy a portál "veszélybe próbálja sodorni katonáink életét, egyéb javainkat és külkapcsolatainkat".

A hacker rendszerint iszlamista weboldalakat támad meg, és egy-egy "sikeres" akció után a "Tango Down" bejelentést szokta közölni a Twitter közösségi portálon, ami a különleges erők szóhasználatában egy terrorista megsemmisítését jelenti.

Az elmúlt napokban olyan internetes oldalakat tört fel, amelyek célja az amerikai és az európai ifjú muszlimok radikalizálása. Az Udvari Bolond a saját bevallása szerint egy "meglehetősen híres" katonai alakulat veteránja, azt ugyanakkor szándékosan nem árulta el, hogy mely ország haderejében szolgált. Annyit azonban sejteni engedett, hogy feladata a különleges egységek támogatása volt és hogy Afganisztánban és az ország környékén is megfordult.

"Felbosszantotta" WikiLeaks szeptemberi bejelentése, hogy különleges biztosítást készíttetett a portál elleni betörések megakadályozására, s ezért "munkához látott".

Miko Hypponen, az F-Secure komputerbiztonsági cég szakértője a CNN-nek megerősítette: valóban az Udvari Bolond állhat a vasárnapi hackertámadás mögött. Kristinn Hrafnsson, a WikiLeaks szóvivője megerősítette, hogy a portál vasárnap több órára használhatatlanná vált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.