Felfüggeszti a segélyakciót a szervezet

Szomália - Elhurcolták a vöröskereszt egyik munkatársát

A szervezet nemzetközi bizottsága közölte: felfüggeszti a segélyosztást Szomália középső és déli vidékén a vöröskereszt, mert a helyi hatóságok elhurcolták az egyik munkatársát.

2012.01.12 17:42MTI

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CICR) azon kevés segélyszervezet egyike, amely még működött ezen, a túlnyomó részt iszlamista milíciák ellenőrizte vidéken, s 1,1 millió emberen segített. A milíciák azonban arra gyanakszanak, hogy a segélyosztás a nyugati politikai és kulturális befolyás terjesztésének az eszköze.
   
December közepe óta a helyi hatóságok nem engedik meg a vöröskeresztnek, hogy Moyen Shabelle és Galgaud körzetekben élelmiszert osszon a nélkülözőknek. Moyen Shabelle az al-Shabaab milícia kezén van, Galgaudban a vele szemben ellenséges Ahlu Szunna val Dzsamaával vetélkedik a befolyásért.
   
Az al-Shabaab tavaly augusztusban kiszorult a fővárosból, Mogadishuból, és jelenleg két irányból is védekezésre kényszerül a kormányt támogató etióp és kenyai katonasággal szemben. Gerillaháborút folytat Szomáliában és Kenya vele határos területein. Ez utóbbi helyszínen egy kommandója szerda éjjel megtámadott egy rendőrposztot, megölt hét embert és elrabolt több helyi tisztségviselőt. Az akciót visszavágásnak szánta "a kenyai invázióra" válaszul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.