Kenyai légicsapás szomáliai iszlamisták ellen

London terrorveszélyre figyelmeztet

Mintegy hatvan iszlamista fegyveres halt meg a kenyai légierő egyik dél-szomáliai bombázásában - közölte szombaton a kenyai hadsereg; közben a brit kormány terrorfigyelmeztetést adott ki a kenyai fővárosra, Nairobira vonatkozóan.

2012.01.07 18:51MTI

"Még nem végleges adatok szerint az al-Shabaab milícia 60 harcost veszített és több mint ötvenen megsebesültek" - mondta el a sajtónak Cyrus Oguna, a kenyai hadsereg szóvivője. Közlése szerint a kenyai harci gépek a lázadók Garbahaarre térségében (Gedo tartomány) lévő állásait támadták.

Az al-Kaida terrorhálózatával kapcsolatban álló al-Shabaab harcosai ezúttal sem reagáltak a kenyai harci jelentésre.

A kenyai kormány októberben vezényelt katonákat Szomáliába, hogy a mogadishui kormányt támogatva felvegye a harcot az iszlamista fegyveresekkel, akik emberrablások sorozatát követték el Kenyában, nyugati állampolgárokat ejtve túszul.

A brit külügyminisztérium szombaton figyelmeztetést adott ki, amely szerint "fokozott kockázata" van annak, hogy merényleteket követnek el a kenyai fővárosban, Nairobiban. London közlése szerint "a terroristák a támadások előkészítésének utolsó szakaszában lehetnek". A riasztást London annak alapján adta ki, hogy a kenyai hatóságok maguk is Nairobi elleni terrortámadások fokozott veszélyére figyelmeztették a lakosságot.

A terrorfenyegetés forrásának tekinthető al-Shabaab jelenleg három fronton kényszerül harcolni a külföldi intervenciós erők ellen. A kenyai hadsereg már október közepén bevonult Szomália déli részébe, novemberben pedig az etióp hadsereg is megnyitotta első szomáliai frontját a kenyai-etiópiai-szomáliai hármas határ térségében. Innen északkeletre decemberben újabb frontot nyitott az etióp hadsereg.

Az észak-szomáliai Szomáliföld kivételével az ország 1991 óta hadurak martaléka, s a fővárosban, Mogadishuban az Afrikai Unió ugandai, burundi, valamint újabban dzsibuti békefenntartó katonái (AMISOM) őrködnek azon, hogy a nemzetközileg elismert "átmeneti szövetségi kormány" fennhatósága legalább a fővárosban szilárd legyen. A éhínség sújtotta ország középső és déli részének kiterjedt területeit ugyanakkor az al-Shabaab uralja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.