A támadásokat méltatják

Elsütik a Twitter-ágyút a szomáliai szélsőségesek

Többnyire az utóbbi időben végrehajtott támadások méltatása és az ellenség kigúnyolása volt a témája a szomáliai al-Shabaab milícia múlt heti twitteres bejegyzéseinek.

2011.12.15 17:21MTI

Az aktuális trenddel lépést tartva december 7-én a kelet-afrikai ország terrorszervezete is megnyitotta profilját a közösségi oldalon, és pár nap leforgása alatt több mint 3 ezer követője akadt - adta hírül a minap a honlapján közzétett riportjában a The New York Times című amerikai napilap.

"Tapasztalatlan fiaid menekülnek az összecsapások elől, és meghátrálnak a halál torkából" - olvasható az egyik üzenetben, amelyet a kenyai hadseregnek címeztek. Meglepő, hogy a nyugati szokásokat - beleértve a nyugati zenét, filmeket, hajvágást, melltartó-viselést, vagy épp az éhezőknek küldött segélyeket - élből elutasító al-Shabaab úgy döntött, hogy a modern társadalmi létnek erről a virtuális eszközéről mégsem mond le; nem mintha nagy esély lenne arra, hogy üzeneteik elérik a lakosságot.

A legtöbb szomáliainak ennie sincs mit, nemhogy laptopot vegyen a kezébe: a fővárosban, Mogadishuban az utca embere inkább csak gyanút fog a "Twitter" szó hallatán.

"A Twitter valamiféle ágyú, amelyet elsüt az al-Shabaab?" - teszi fel a kérdést az egyik helyi taxisofőr. Szakértők azonban úgy látják, az új, kissé képmutató és inkább a külvilág felé nyitó mozgalom akár sikeres is lehet. "A közösségi média most sokkal eredményesebben segít a terrorista csoportoknak az új hívek toborzásában, a pénzgyűjtésben vagy a propaganda terjesztésben, mint korábban bármikor" - nyilatkozta Seth G. Jones, a RAND kutatóintézet politikai szakértője.

Mint mondta, az al-Kaida többi ága - néhány évvel ezelőtt az al-Shabaab is a nemzetközi terrorszervezet kötelékében állónak nevezte meg magát - is egyre gyakrabban nyúl a közösségi médiához, így a Facebook, MySpace vagy a Youtube oldalaihoz.

A szomáliai szélsőséges csoport twitterezés közben nem rejti véka alá a véleményét. Egyik üzenetében például azt írja: "Európában még a sötétség honolt, amikor az iszlám világ eredményeket ért el a fizika, a matematika, a csillagászat, vagy az építészet terén".

Egy másik - a Szomáliában állomásozó burundi békefenntartóknak címzett - posztban a következő olvasható: "Most még lehetőségetek van dönteni. Vagy azonnal kivonjátok csapataitokat országunkból, vagy bőröndökben adjuk át nektek hátrahagyott fiaitok holttestét.

Gondoljátok végig, de alaposan!" Afjare Elmi, a katari egyetemen tanító szomáliai politológus úgy véli: az al-Shabaab azzal, hogy a Twitterhez fordult, ismét azt bizonyítja, sokkal következetesebb kommunikációs stratégiát folytat, mint a kelet-afrikai országnak csak egy kis részét irányító átmeneti szövetségi kormány, amely szóbeli megnyilvánulásaival gyakran keveredik ellentmondásba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.