Szomália, Pakisztán, Irak

A terror uralta a világot 2011-ben

2011-ben is számos jelentés érkezett véres eseményekről, a terrorcselekmények áldozatait összesítő listák élén még mindig Szomália, Pakisztán, Irak és Afganisztán áll. Tavaly világszerte döbbenetet keltett a július 22-i, 77 áldozatot követelő norvégiai vérengzés.

2011.12.21 08:10MTI

2011. január 1. - EGYIPTOM: Alexandriában egy kopt templom előtt elkövetett öngyilkos merénylet 25 halálos áldozatot követelt. Az arab országban a koptok és a muzulmánok között az elmúlt években többször robbantak ki zavargások.
2011. január 8. - EGYESÜLT ÁLLAMOK: Az arizonai Tucsonban egy 22 éves férfi tüzet nyitott a választókerületi fogadóórát tartó Gabrielle Giffords demokrata párti képviselőnőre. A támadásban hatan vesztették életüket, köztük egy kislány, a fejlövést kapott politikus túlélte a merényletet.
2011. január 18-20. - IRAK: Három nap alatt három egymást követő öngyilkos merénylet legalább 133 halálos áldozatot követelt. Irakban az utóbbi években érezhetően csökkent az erőszak, de a síita és szunnita közösség közti feszültség fennmaradt, az amerikai erők háttérbe vonulása, illetve kivonása után a merényletek leggyakoribb célpontja az iraki biztonsági erők lettek. Az erőszaknak az év őszéig több mint 2500 halálos áldozata volt az országban.
2011. január 24. - OROSZORSZÁG: Öngyilkos merényletet követtek el a legnagyobb moszkvai repülőtéren, Domogyedovón, a terrorista akció 36 ártatlan ember életét oltotta ki és száznál többen sebesültek meg. A merénylő egy fiatal szláv nemzetiségű férfi volt, aki az iszlám szélsőséges ágazatához csatlakozott.
2011. február 11. - DÉL-SZUDÁN: Dzsubában, Dél-Szudán fővárosában merénylet áldozata lett a vidékfejlesztési miniszter. Az újonnan függetlenné vált országban az év eleji zavargásoknak száznál több civil áldozatuk volt. A világ 196., Afrika 55. önálló állama az ötödik helyet foglalja el a terrorcselekmények által leginkább veszélyeztetett országok sorában.
2011. március 14. - AFGANISZTÁN: Legkevesebb harmincheten haltak meg egy toborzóközpont elleni öngyilkos merényletben Kunduz városában. Július 12-én merénylet áldozata lett Ahmed Váli Karzai, Hamid Karzai elnök féltestvére, szeptember 20-án Burhanuddin Rabbani volt államfőt gyilkolták meg. Afganisztánban az év első felében 1462 civil esett a harcok áldozatául, ami 15 százalékos növekedés 2010-hez képest, a háború tíz éve alatt sosem volt ennél nagyobb a polgári áldozatok száma.
2011. március 28. - JEMEN: Iszlamista szélsőségesek támadtak meg egy lőszergyárat a dél-jemeni Dzsaar városában, ezután robbanások sorozata következett be, amelyek 150 áldozatot követeltek, köztük sok volt a gyerek. Jemen, amelyet polgárháborús állapotok jellemeznek, az al-Kaida fontos hátországa, és a Dél-Jemen elszakadásáért harcoló szervezetek is hajtanak végre merényleteket.

2011. április 11. - FEHÉROROSZORSZÁG: Minszkben a metró Oktyabrszkaja állomásánál távirányítású pokolgép robbant fel. A merényletnek 14 halálos áldozata és 200 sebesültje volt, a tett elkövetésével vádolt két férfit november végén halálra ítélték.
2011. április 28. - MAROKKÓ: Marrákes egyik kávéházában 16 halottat követelő merényletet követtek el, az áldozatok közül 11 külföldi, francia, holland és kanadai állampolgár volt. A tettesek a vizsgálat szerint az al-Kaida észak-afrikai szárnyához tartoztak.
2011. május 12. - HONDURAS: Meggyilkoltak egy tévés műsorvezetőt, aki bírálta a rendőrséget és a drogcsempészekkel együttműködő cégeket. A közép-amerikai országban százezer lakosra évente 50 gyilkosság jut, másfél év alatt 14 újságíróval végeztek.
2011. május 13. - PAKISZTÁN: Csárszadda városban, egy katonai kiképző központjánál a tálibok kettős robbantásban nyolcvan embert öltek meg. Az országban az al-Kaida iszlamista terrorszervezet és az Afganisztánból menekült tálibok a magas rangú katonák és politikusok mellett a polgári lakosságot is célpontnak tekintik, az elmúlt tíz évben az öngyilkos merényletek ötezernél is több életet oltottak ki.
2011. július 18. - KÍNA: Az északnyugat-kínai Hszincsiang-ujgur (Xinjiang Uygur) tartományban muzulmán szélsőségesek megostromoltak egy rendőrőrsöt, a támadásnak legalább négy halálos áldozata volt. A térséget, amelyben nukleáris létesítmények és rakétaindító támaszpontok is vannak, többségében nem kínai, muszlim nemzetiségek lakják. A nacionalista, szeparatista és újabban vallási indíttatású terrorakciók egyre gyakoribbak, két éve a tartomány fővárosában etnikai zavargások robbantak ki. Kínában az év végén az ország történetének első terrorellenes törvényét fogadták el.
2011. július 22. - NORVÉGIA: Pokolgép robbant Oslo központjában, a kormányzati negyedben, nem sokkal később a közelben, Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában rendezett vérengzést egy rendőri egyenruhába öltözött férfi. A 32 éves, szélsőséges jobboldali, keresztény fundamentalista elveket valló tettes, Anders Behring Breivik 77 emberrel végzett. A férfit novemberben a pszichiáterek beszámíthatatlannak minősítették.
2011. július 23. - IRÁN: Megöltek egy iráni atomtudóst Teheránban. Az elmúlt években több perzsa atomtudós halt meg merényletben vagy tűnt el nyomtalanul, az iráni vezetés szerint Izrael és a nyugati nagyhatalmak így akarják atomprogramját fékezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.